‘Einde steunpakketten leidt faillissementen en werkloosheid in’

De Nederlandse economie staat een toename van faillissementen en werkloosheid te wachten als de steunpakketten voor bedrijven zijn uitgewerkt. Dat blijkt woensdag uit een inventarisatie van BNR Nieuwsradio onder economen van ING, Rabobank en ABN Amro. Naar verwachting zet het kabinet de noodsteun over enkele maanden stop en zal dat de horeca- en cultuursectoren hard raken. De economen stellen dat de tijdens de lockdown opgebouwde schulden veel bedrijven uiteindelijk zullen nekken.

Hoogleraar bedrijfseconomie Joris Knoben van de Radboud Universiteit Nijmegen zegt tegen BNR dat branches als cultuur, recreatie en horeca hun verloren omzet nauwelijks kunnen compenseren. „Voor andere sectoren is de ‘inhaalvraag’ wel gedeeltelijk mogelijk”, aldus de hoogleraar. Andere economen verwachten dat de coronacrisis voor structurele veranderingen in de economie heeft gezorgd. Bijvoorbeeld, het is door de toename van het thuiswerken lastig voor bedrijven die kantoordiensten bieden of zakelijk reisverkeer regelen om na de lockdown hun financiële schade te herstellen.

Economen hadden eerder al vastgesteld dat de coronasteun de economie kunstmatig in leven houdt. Dat heeft veel ontslagrondes afgewend, maar wellicht ook zogeheten ‘zombiebedrijven’ gered die al voor de coronacrisis geen toekomstperspectief meer hadden. Het kabinet heeft in totaal zo’n 66 miljard euro aan coronasteun vrijgemaakt voor 573.000 bedrijven.

Vorige week werd aangekondigd de steun zeker tot eind september te verlengen. Het Centraal Planbureau (CPB) adviseerde eerder om dat niet te doen en de pakketten af te bouwen in het geval van versoepelingen. CPB-directeur Pieter Hasekamp stelt dat de steun vooral terechtkomt bij „relatief bevoorrechte groepen”, zoals ondernemers met een behoorlijk inkomen. Kwetsbaren op de arbeidsmarkt, zoals flexwerkers, jongeren en zzp’ers, krijgen volgens Hasekamp „meestal helemaal niets”.

Lees ook dit artikel: Economen adviseren de noodsteun af te bouwen, Kamerleden willen niet stoppen Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: CBS: aantal coronadoden in Nederland daalde in februari met 40 procent