Eerste Gay Pride in Jeruzalem sinds coronapandemie

De Gay Pride trok donderdag na een jaartje overgeslagen te hebben weer door de straten van Jeruzalem. Met het evenement wordt in de Israëlische stad sinds 2002 aandacht gevraagd voor de rechten van de lhbti-gemeenschap. Vorig jaar werd de optocht afgelast vanwege de coronapandemie, ook de veel bekendere Gay Pride in Tel Aviv ging toen niet door. Het feest trok dit jaar volgens persbureau AFP tussen de vijf- en achtduizend bezoekers, ongeveer evenveel als tijdens de edities voor de coronapandemie.

De optocht werd beveiligd door zeker drieduizend agenten, omdat extremisten hadden opgeroepen tot het houden van een tegendemonstratie. Voor het begin van de mars werden enkele mensen gearresteerd die ervan verdacht werden de optocht te willen verstoren. In 2015 werd bij het evenement een deelneemster doodgestoken door een ultraorthodoxe jood. Zes anderen raakten bij deze aanval verwond. Donderdag begon de Gay Pride met een ceremonie ter herdenking van deze gebeurtenis.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van Ark: mondkapjesdeals, inclusief die van Sywert, voorgefinancierd door VWS