Laatste nieuws coronacrisis

NS: reizen met trein neemt weer toe

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 4 juni het belangrijkste nieuws rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Ziekenhuizen kunnen vanaf maandag hun capaciteit terugschalen naar het niveau van voor de coronacrisis, besloot het Landelijke Netwerk Acute Zorg. Het aantal patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen is de afgelopen tijd fors gedaald. Het aantal positieve coronatests dat tussen donderdag- en vrijdagavond gemeld werd, was lager dan in het etmaal ervoor.
 • Ook voor mensen die langer dan een half jaar geleden besmet zijn geweest met het coronavirus, geldt dat één vaccin ze genoeg beschermt tegen Covid-19, zegt demissionair minister Hugo de Jonge.
 • Een medisch team van 23 mensen is vanuit Nederland naar Suriname vertrokken, om daar hulpmiddelen af te leveren en te kijken wat er nodig is om de situatie onder controle te krijgen. Naast medici gaat Nederland ook vaccinaties naar Suriname sturen.
 • De rechtbank heeft in twee korte gedingen tegen de staat besloten dat de voorwaarden die het demissionaire kabinet heeft verbonden aan de heropening van de sportscholen, niet onrechtmatig zijn. Sportscholen moeten zich dus aan de voorwaarden houden.
 • Reizigers nemen weer vaker de trein, ziet de NS. Het aantal reizigers liep sinds de reisadviesversoepeling van 19 mei op tot zo’n 60 procent van het aantal mensen dat de trein nam in dezelfde periode vóór de coronacrisis.
 • Fysieke winkels, met name sportwinkels, kleding- en meubelzaken, zien een grote toename in omzet sinds de versoepeling van de coronamaatregelen.

Lees ook: Het coronablog van zaterdag 5 juni

Reizen naar Spanje kan zonder PCR-test, Grand Prix in Singapore afgelast

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • Toeristen die vanaf maandag naar Spanje reizen hoeven daar geen negatieve PCR-test te laten zien. Een inentingsbewijs, bewijs van herstel van corona of een uitslag van een antigeentest is voldoende. Dat meldde de Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias vrijdagavond op Twitter. De versoepeling van de regels is volgens haar mogelijk vanwege de „uitmuntende vaccinatiecijfers” die ervoor zorgen dat „Spanje een veilige bestemming is”. Volgens de Spaanse krant El Pais zijn in Spanje bijna 29 miljoen vaccindoses toegediend.
 • Voor het tweede jaar op een rij gaat de Grote Prijs van Singapore niet door vanwege de coronapandemie. Dat heeft de organisatie achter het Formule 1-evenement vrijdag bekendgemaakt. De wedstrijd zou logistieke en veiligheidsproblemen met zich meebrengen, en het zou niet mogelijk zijn om een evenement op touw te zetten met de „ervaring die fans van ons verwachten”. De organisatoren spreken van een „enorm moeilijk besluit”. De Grand Prix trekt sinds haar debuut in 2008 jaarlijks duizenden toeschouwers uit verschillende landen.
 • Als in het Verenigd Koninkrijk besloten zou worden om ook kinderen in te enten, zou dat voorrang hebben over het doneren van vaccins aan het buitenland. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock vrijdag gezegd, meldt persbureau Reuters. „Mijn eerste taak is het beschermen van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel kinderen zelf slechts in zeldzame gevallen ernstig ziek worden van het virus, kunnen ze het wel verspreiden.” In het Verenigd Koninkrijk is het vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar, maar er is nog niet officieel besloten om het daadwerkelijk te gaan gebruiken voor die leeftijdsgroep.

Venezuela haalt uit naar VS om ontbreken op donorlijst, Bernal test positief

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

 • De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft uitgehaald naar de Verenigde Staten, omdat Venezuela niet op de Amerikaanse donorlijst staat voor vaccins. Volgens Maduro hebben de VS „miserabele gevoelens over ons”, zo zei hij in een videoboodschap. De Amerikaanse president Joe Biden is van plan 25 miljoen doses vaccin te doneren aan landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Amerika zal zo’n zes miljoen doses verschepen naar het zuidelijke deel van het continent, maar Venezuela behoort tot frustratie van Maduro niet tot de ontvangers.
 • De Colombiaanse wielrenner Egan Bernal heeft positief getest op het coronavirus. Daardoor kan de winnaar van de Giro d’Italia niet naar zijn thuisland afreizen en daardoor gaan de huldigingen voor zijn wielerwinst ook niet door. Bernal zit in quarantaine in Monaco. Zondag kroonde hij zich tot Giro-winnaar na een eindzege in Milaan. Tijdens de Giro heeft geen enkele renner positief getest. Bernal doet niet mee aan de Tour de France. Wel hoopt hij deel te nemen aan de Vuelta.
 • Myanmar meldt het hoogste aantal coronabesmettingen sinds 1 februari, de dag dat militairen een staatsgreep pleegde en de macht in handen kregen. Vrijdag werden volgens persbureau Reuters 212 positieve gevallen geregistreerd. Waarschijnlijk is een deel van de besmettingen afkomstig uit het grensgebied met India. Ook zouden volgens zorgautoriteiten drie coronagerelateerde doden zijn gevallen. Artsen vermoeden dat het daadwerkelijke aantal een stuk hoger ligt, maar veel zorgmedewerkers en artsen kunnen geen tests uitvoeren omdat ze werkstakingen hielden uit protest tegen de coup. In de week voor de staatsgreep kwamen er duizenden positieve tests binnen.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro in 2020. Foto Manaure Quintero/Reuters

België schaft quarantaine-eis alleen af voor reizigers die volledig zijn ingeënt

Alleen reizigers die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19, hoeven niet in quarantaine als ze deze zomer België willen bezoeken. Mensen die één prik hebben gehad van een vaccin dat er twee vereist, hoeven niet in zelfisolatie, maar moeten wel een coronatest ondergaan. Dat geldt voor vakantiegangers en voor Belgen die terugkeren uit het buitenland. Mensen die doorreizen naar een ander land hoeven zich niet te laten testen. Dat hebben de verantwoordelijke ministers vrijdagavond bekendgemaakt.

Het Belgische kabinet heeft niet alleen de reisregels aangepast, ook het binnenlandse coronabeleid is versoepeld. Dat kan omdat het aantal ziekenhuisopnames en coronabesmettingen gestaag terugloopt in het land en meer dan 4,8 miljoen Belgen inmiddels gevaccineerd zijn, van wie 2,2 miljoen twee prikken hebben gehad. De horeca mag vanaf woensdag ook binnen tot 23.30 uur openblijven, buiten gold dat al. Restaurants en kroegen mogen hierdoor binnen anderhalf uur langer gasten ontvangen.

Verder heeft het kabinet bekendgemaakt dat groepen gevaccineerden onder elkaar geen mondkapjes meer hoeven te dragen. Ook mogen vanaf 13 augustus evenementen met 75.000 bezoekers doorgaan in de open lucht. Voor die festivals gaan wel enkele voorwaarden gelden, maar hoe die er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk. „Als we de basisregels volgen, kunnen we echt uitkijken naar een mooie zomer, een zomer met veel minder zorgen”, aldus de Belgische premier Alexander De Croo.

NS: reizen met trein neemt weer toe

Reizigers nemen steeds vaker weer de trein, meldt de NS vrijdagmiddag. Het aantal reizigers liep de afgelopen twee weekenden weer op naar rond de 60 procent van het aantal in 2019 in dezelfde periode. Afgelopen zondag namen ongeveer 312.000 mensen de trein – het hoogste aantal weekendreizigers van dit jaar. De treinbezetting was eerder steeds, zowel doordeweeks en als in het weekend, tussen de 30 en 40 procent. Doordeweeks blijft het aantal treinreizigers momenteel nog achter, al klimt ook dat aantal langzaam op.

De toenames hebben volgens een woordvoerder van de NS te maken met de versoepeling van het reisadvies van 19 mei, dat van ‘alleen noodzakelijke reizen’ naar ‘vermijdt drukte’ ging. Omdat de vervoerder verwacht dat het aantal reizigers de komende tijd verder zal stijgen door het zonnige weer, wordt het aantal treinen opgevoerd tot 98 procent van de gewone dienstregeling. Vanaf 14 juni rijden alle treinen weer, met uitzondering van nachttreinen en extra spitstreinen.

Een paar weken geleden kondigde de NS al nieuwe kortingen op treinkaartjes aan. Omdat „een aanzienlijk deel van onze vaste reizigers” niet met de trein reist vanwege de coronapandemie, hoopt de vervoerder met aanbiedingen in het najaar weer meer kaartjes te verkopen. De kortingen, op bijvoorbeeld groepstickets en reizen in daluren, moeten na de zomer ingaan.

Reizigers in de trein van Utrecht Centraal naar Amsterdam. Foto Ilvy Njiokiktjien

RIVM meldt dalend aantal positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tussen donderdag– en vrijdagochtend 2.440 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 345 minder dan gisteren. Na drie dagen van toenames neemt het aantal positieve tests weer af.

De Jonge: één prik volstaat voortaan ook bij besmettingen ouder dan halfjaar

Mensen die langer dan een halfjaar geleden besmet zijn geweest met het coronavirus, hebben aan één vaccin genoeg om beschermd te zijn tegen Covid-19. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag bekend. Eerder was het zo dat die positieve testuitslag binnen een halfjaar na de eerste inenting moest zijn geweest, maar onderzoek toont aan dat die periode ook langer kan zijn. Volgens een woordvoerder van De Jonge hebben inmiddels 1,6 miljoen mensen zich door GGD positief laten testen. Zij hebben dus aan één prik voldoende bescherming.

Het Outbreak Management Team (OMT) zegt zich op onderzoeken te baseren waaruit blijkt dat ook langer dan zes maanden na een positieve test één prik voldoende bescherming biedt. De Jonge neemt dat advies over. Volgens het OMT leidt een infectie van Covid-19 tot een „brede stimulering van het afweersysteem” en daarom is één vaccinatie al voldoende voor genoeg antistoffen. Het OMT maakt alleen een uitzondering voor tachtigplussers met een zwak immuunsysteem en een onderliggende aandoening.

De nieuwe inzichten zorgen ervoor dat minder mensen een tweede prik nodig hebben en daardoor blijven er meer doses over, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Alleen een positieve testuitslag van de GGD kan aantonen dat iemand besmet is geweest. Het ministerie raadt ooit besmette mensen aan „niet zomaar weg te blijven” bij hun tweede prikafspraak, maar dit eerst te overleggen met een huisarts of de GGD, die heeft geregistreerd welke Nederlanders positief zijn getest op het coronavirus.

Ziekenhuizen schalen vanaf maandag IC-capaciteit af

Ziekenhuizen kunnen hun capaciteit voor de intensive care afschalen naar het niveau van voor de crisis. Vanaf maandag kan de landelijke capaciteit teruggebracht worden naar minimaal 1.150 bedden, heeft het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vrijdag besloten.

Het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen is de afgelopen tijd fors gedaald en de daling zet door. Vrijdag lagen 688 patiënten op de verpleegafdelingen, 377 mensen zijn op de IC verzorgd. Tussen de ziekenhuizen zijn ook steeds minder overplaatsingen van Covid-patiënten.

De verschillende regio’s kunnen er nog wel zelf voor kiezen om meer plekken op de IC te hanteren. Het LNAZ vraagt de regio’s daarnaast om te blijven helpen bij het opvangen en regionaal verspreiden van coronapatiënten. Op die manier moet de zorg toegankelijk blijven. Dan blijft er ook ruimte over voor ziekenhuizen om zorg in te halen.

Vanaf maandag zijn er landelijk in principe 1.150 bedden op de ic. Foto Marcel van den Bergh

Booking betaalt staatssteun terug na commotie om bonussen

Booking.com stort de ongeveer 65 miljoen euro terug die het vorig jaar als crisissteun ontving van de Nederlandse overheid. Daarover heeft het bedrijf de regering vrijdag geïnformeerd.

Het besluit volgt op een week waarin politici en burgers massaal hun weerzin uitten over het bonusbeleid van het boekingsbedrijf. Eind vorige week onthulde NRC dat het driekoppige bestuur van Booking Holdings, het Amerikaanse bedrijf achter de Amsterdamse hotelwebsite, samen aanspraak maken op een bonus van ongeveer 28 miljoen euro, voornamelijk in de vorm van aandelenpakketten die de bestuurders in de komende drie jaar kunnen verzilveren. Ook de bonussen van het reguliere Booking-personeel zijn afgelopen jaar op peil gebleven. Medewerkers op het hoofdkantoor in Amsterdam ontvingen gemiddeld 80 procent van hun maximale bonus.

Lees hier het hele artikel: Booking betaalt staatssteun terug na commotie om bonussen

Daling coronapatiënten op IC’s en verpleegafdelingen zet door

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. Er liggen vrijdag 688 patiënten op verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen, dat zijn er 16 minder dan de dag ervoor. Ook op de IC-afdelingen is een daling zichtbaar van 17 minder mensen met Covid-19 ten opzichte van de dag ervoor. In totaal liggen daar nu 377 coronapatiënten. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS). De afgelopen maandag daalt het aantal coronapatiënten op de IC’s: sinds 5 mei daalt het aantal opnames vrijwel dagelijks.

Rechtbank: voorwaarden voor heropening sportscholen niet onrechtmatig

De voorwaarden die het demissionaire kabinet op 19 mei heeft verbonden aan het heropenen van de sportscholen, zijn niet onrechtmatig. Dat heeft de Haagse rechtbank vrijdag geoordeeld in twee verschillende korte gedingen tegen de staat. Deze zijn aangespannen door een groep van zestig sportscholen en Stichting Fitness Is Medicijn. De uitspraak betekent dat sportscholen zich voorlopig moeten houden aan de voorwaarden voor opening.

Stichting Fitness Is Medicijn en zestig sportscholen eisten volledige heropening. Sinds tweeënhalve week zijn binnensporten weer toegestaan, maar per ruimte geldt een maximum van dertig personen en moet iedereen anderhalve meter afstand houden. Volgens de eisers heeft het demissionaire kabinet met de gestelde voorwaarden onvoldoende oog voor hun financiële situatie en het belang van sporten voor de volksgezondheid. Ook zou het kabinet niet genoeg hebben aangetoond dat de maatregelen noodzakelijk zijn.

De rechter heeft de staat vrijdag in het gelijk gesteld. De voorwaarden dienen „een legitiem doel”, namelijk om het aantal nieuwe coronabesmettingen te beperken. Als al sprake is van het inperken van grondrechten, zoals de bewegingsvrijheid, is dat volgens de rechter „noodzakelijk en proportioneel”.

Foto Remko de Waal/ANP

Kinderombudsman: organiseer sociale activiteiten op school voor mbo’ers

De Kinderombudsman roept mbo-scholen op om de komende weken extra fysieke sociale activiteiten te organiseren. De jongeren hebben de sociale functie van school nu meer dan ooit nodig, zegt Margrite Kalverboer naar aanleiding van recente gesprekken die ze heeft gevoerd met jongeren. Ze heeft daarom een brief gestuurd naar demissionair minister Ingrid van Engelshoven (D66) om deze oproep uit te dragen en mbo-scholen te stimuleren.

Jongeren zijn volgens Kalverboer zwaar belast door het volgen van online onderwijs en het gebrek aan stages en fysieke lessen. Voor het sociaal-emotioneel welzijn van jongeren is nog voor het nieuwe jaar herstel en perspectief nodig, schrijft ze. Studenten geven aan dat ze behoefte hebben aan extra sociale activiteiten om zich weer beter te voelen, structuur terug te krijgen in hun dagen en weer vertrouwen te krijgen in hun opleiding.

De Kinderombudsman richt zich met de oproep alleen op mbo-scholen, omdat ze van die jongeren signalen heeft ontvangen. Ze hebben onder andere last van eenzaamheid, gebrek aan energie, concentratieproblemen en een verstoord dagritme. De overgang naar volledig fysiek onderwijs in het volgende schooljaar zal veel van de studenten vragen. „Om in september een goede start te kunnen maken, is het nodig om de komende weken al te investeren in het welbevinden van jongeren”, schrijft Kalverboer.

Japan doneert vaccins aan Taiwan, Nederlands medisch team onderweg naar Suriname

Een overzicht van coronanieuws uit het buitenland:

 • Japan heeft vrijdag 1,24 miljoen vaccins gedoneerd aan Taiwan. Dat melden internationale persbureaus. Daarmee is de voorraad vaccins op het eiland verdubbeld. Taiwan worstelt met een stijging van het aantal coronabesmettingen en de vaccinatiecampagne gaat langzaam: 3 procent van de 23,6 miljoen tellende bevolking is gevaccineerd. Japan stuurt de vaccins nu uit dankbaarheid voor de hulp die Taiwan bood na een grote aardbeving tien jaar geleden. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Toshimitsu Motegi zijn veel Japanners dat niet vergeten. De Taiwanese Gezondheidsminister Chen Shih-chung zei dat hij „extreem dankbaar” was dat de vaccins zijn gearriveerd in een pittige periode van de coronabestrijding.
 • Een medisch team van 23 mensen vertrekt vrijdag vanuit Nederland naar Suriname. Het team staat onder leiding van voormalig directeur-generaal van het RIVM Marc Sprenger. De missie gaat hulpgoederen afleveren en kijken wat er nodig is om de situatie onder controle te krijgen. Het team zal zo’n vijf ziekenhuizen bezoeken en verschillende vaccinatielocaties. De Surinaamse president zei eind mei dat de situatie niet meer beheersbaar is. Voor ziekenhuizen geldt het hoogste risiconiveau code zwart. Naar verwachting stuurt Nederland volgende week veertigduizend doses AstraZeneca naar Suriname. Ook wordt gewerkt aan het doneren van vijftigduizend doses Moderna. Later volgen meer vaccins.
 • Europeanen die zijn gevaccineerd kunnen vanaf 9 juni Frankrijk in zonder dat ze daarvoor een negatieve PCR-test hoeven te laten zien. Dat meldt Frans persbureau AFP. Een negatief testbewijs is nog wel nodig voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten, ongeacht of ze ingeënt zijn of niet. Vanaf 9 juni zijn toeristen deels weer welkom in Frankrijk. Op de lijst met ‘groene’ landen staan bijvoorbeeld alle EU-landen, Australië, Zuid-Korea, Israël, Japan, Libanon, Nieuw-Zeeland- en Singapore. Inwoners uit landen met de kleurcode rood, zoals Brazilië, India of Turkije, hebben een dringende reden nog om af te reizen en moeten bij aankomst op Franse bodem in quarantaine.

De vaccins worden op vliegveld Narita in Japan in het vliegtuig geladen om naar Taiwan te gaan. Foto Kyodo/Reuters

Hugo de Jonge krijgt coronaprik in Rotterdam

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft vrijdag in Rotterdam een prik met een coronavaccin gekregen. „Prik voor prik banen we ons een weg uit de crisis”, aldus de bewindsman op Twitter. De Jonge is geboren in 1977. Mensen uit dat jaar kunnen sinds 30 mei een vaccinatieafspraak maken en worden geprikt met BioNTech/Pfizer, Moderna of Janssen. Welke van deze bij De Jonge is toegediend, is niet duidelijk.

Ondertussen is in Nederland vrijdag de tien miljoenste prik gezet, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Mensen die in 1983 of eerder geboren zijn, kunnen nu een afspraak maken voor vaccinatie.

Ook demissionair premier Mark Rutte is deze week gevaccineerd. Hij is geprikt met Janssen, waarbij één injectie voldoende is voor maximale effectiviteit. „Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij”, aldus Rutte.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Met dank aan de wetenschap, met dank aan ál die mensen die zich dag in dag uit inzetten om de vaccinatieoperatie tot een succes te maken. Hulde voor al die fantastische mensen van de GGD. Prik voor prik banen we ons een weg uit de crisis.
Zoveel om dankbaar voor te zijn. 🙏🏼💪🏼💉 https://t.co/XcmSpHGCNn

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag in Rotterdam. Foto Sem van der WalANP

’9 op 10 middelbare scholen maandag weer volledig open’

Zo’n negen op de tien middelbare scholen gaan maandag weer volledig open. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van een rondgang onder 181 scholen. 7 procent van de ondervraagde scholen gaat niet (volledig) open. Zij zetten het huidige lesrooster door of voegen daar enkele lesuren aan toe. Andere scholen twijfelen nog.

De koepelorganisatie voor voortgezet onderwijs (VO-raad) bevestigt noch ontkracht de conclusies van de NOS. „Wij hebben geen harde cijfers over de volledige opening van de scholen”, aldus een woordvoerder. „Of de cijfers van de NOS een goed beeld geven, kunnen wij niet beoordelen.”

Met scholen die komende maandag dicht blijven, volgt een gesprek met de Onderwijsinspectie. Daaruit moet blijken waarom de schoolbesturen ervoor kiezen het fysieke onderwijs niet te hervatten. „Afhankelijk van hun argumenten, wordt bekeken of vervolgacties nodig zijn”, aldus een woordvoerder van de inspectie, die niet wil specificeren wanneer wel en wanneer niet wordt ingegrepen. Over de details van het beleid zal de inspectie nog overleg voeren met het ministerie van Onderwijs.

Het demissionaire kabinet heeft ruim anderhalve week geleden besloten dat middelbare scholen vanaf afgelopen maandag weer volledig open mochten en aanstaande maandag volledig open moeten. Niet alle scholen stonden daarom te springen. De VO-raad meldde afgelopen weekend dat „lang niet alle” middelbare scholen maandag helemaal zouden opengaan, maar noemde daarbij geen aantallen. Scholen hadden volgens de koepelorganisatie meer voorbereidingstijd nodig voor onder meer het maken van nieuwe roosters. Nu.nl schreef zondag dat tientallen scholen het volledig heropenen hebben uitgesteld tot 7 juni, de dag dat ze daartoe verplicht zijn.

Omzet in winkels gestegen na versoepelingen coronamaatregelen

Het versoepelen van de coronamaatregelen heeft geleid tot een grotere omzet in de fysieke winkels. Sportwinkels, kleding- en meubelzaken zien allemaal een flinke stijging van de bestedingen. Dat maakt ABN Amro vrijdag bekend op basis van pinbetalingen van 28 april tot eind mei.

Niet-essentiële winkels zijn sinds 28 april weer open. Sindsdien „floreren” die winkels, schrijft de bank. Zo is de verkoop van kleding verschoven van online naar de fysieke winkel. Online daalde de omzet met 8 procent, terwijl de fysieke winkels 71 procent meer omzet hebben dan in de vergelijkbare periode voor de versoepelingen. Meubelzaken zagen hun omzet met 85 procent stijgen, fysieke sport- en elektronicazaken zagen hun omzet verdubbelen. Ook doe-het-zelfzaken blijven het goed doen: de omzet is gestegen met bijna 70 procent. „De opleving bij deze branches is eenvoudig te verklaren”, schrijven de onderzoekers. „De omzet die tijdens de lockdown kon worden behaald door op afspraak te winkelen en click & collect valt in het niet bij de normale openstelling sinds eind april.”

Toch zijn consumenten niet helemaal teruggekeerd naar hun oude winkelgedrag, blijkt uit het onderzoek. Online boodschappen doen lijkt gemeengoed te worden. Voor de supermarkten en voedingsspeciaalzaken pakken de versoepelingen financieel iets minder goed uit omdat mensen meer buiten de deur zijn gaan eten. Supermarkten zagen 2 procent minder omzet en voedingsspeciaalzaken 5 procent. ABN Amro verwacht dat vanaf zaterdag, als restaurants binnen weer open mogen en de openingstijden van de horeca verlengd worden, de omzet nog meer zal dalen. De verwachting is dat mensen de komende tijd nog meer buitenshuis gaan eten en minder boodschappen doen. Daarentegen staat er ook een sportzomer voor de deur met het EK Voetbal en de Olympische Spelen. Die versterken volgens de bank juist de thuisconsumptie.

Winkelend publiek in de koopgoot van Rotterdam. Foto Phil Nijhuis/ANP

VK scherpt reisvoorschriften naar Portugal aan wegens coronavariant

De Britse autoriteiten scherpen vanaf dinsdag de reisvoorschriften naar Portugal aan. Het Zuid-Europese land wordt door heel het Verenigd Koninkrijk als oranje gebied bestempeld, wat inhoudt dat reizigers bij terugkomst in het Verenigd Koninkrijk tien dagen in quarantaine moeten. Dat meldt de BBC vrijdag.

Aanleiding voor de aanscherping is het stijgende aantal dagelijkse coronagevallen in Portugal. Die toename komt mogelijk deels door de verspreiding van de zogeheten delta-coronavariant, die de Wereldgezondheidsorganisatie tot eind vorige week de Indiase mutatie noemde. Deze variant, die waarschijnlijk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus, is in Portugal 68 keer geconstateerd. In het Verenigd Koninkrijk is de delta-mutatie momenteel dominant en verantwoordelijk voor 75 procent van alle coronabesmettingen.

Portugal wordt door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken als geel gebied beschouwd. Dat betekent dat reizigers bij terugkeer niet in quarantaine hoeven.

Iets minder sterfgevallen dan verwacht in laatste week van mei

Tussen 24 en 31 mei (week 21) zijn in Nederland naar schatting iets meer dan 2.700 mensen overleden. Dat zijn er ongeveer vijftig minder dan normaal gesproken verwacht voor deze periode. Er is hiermee niet meteen sprake van ondersterfte: het aantal doden valt binnen de „gewoonlijke fluctuaties”. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De sterfte nam af in alle leeftijdsgroepen.

Van half september tot en met half januari was er sprake van oversterfte in Nederland - net als tijdens de eerste piek van de coronapandemie in de lente van 2020. Tot en met half februari bleef de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht, sindsdien schommelt het aantal sterfgevallen rond het te verwachten aantal.

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Uit cijfers van het CBS blijkt dat in februari 40 procent minder mensen zijn gestorven aan Covid-19 in Nederland dan in januari. Ook het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis blijft dalen. Wel is een kleine stijging te zien in het dagelijks aantal vastgestelde besmettingen.
 • De Nederlandse economie staat volgens economen een toename van faillissementen en werkloosheid te wachten als de steunpakketten voor bedrijven zijn afgelopen.
 • Het gratis testen van Nederlandse vakantiegangers die nog niet volledig zijn gevaccineerd, kan volgens het demissionair kabinet tot 350 miljoen euro gaan kosten.
 • Een speciale parlementaire commissie in Zweden heeft geoordeeld dat de regering op meerdere vlakken heeft gefaald met haar coronabeleid. Volgens de commissie was het testbeleid slecht en was de bescherming van ouderen gebrekkig.
 • Israël onderzoekt of er een verband is tussen een volledige inenting met het coronavaccin van Pfizer en een ontsteking van de hartspier bij jonge mannen tussen 16 en 30 jaar oud.
 • De meeste olympiërs die naar Tokio gaan, zijn gevaccineerd tegen Covid-19. Volgens technisch directeur Maurits Hendriks zijn er „twee tot vier” sporters die zich niet willen laten inenten maar wel meegaan. Donderdag werd ook bekend dat handbalster Yvette Broch niet meegaat omdat ze zich niet wil laten vaccineren en als ongevaccineerde met te veel beperkingen te maken zou krijgen in Tokio.

Lees hier het hele blog terug: ‘Twee tot vier’ Nederlandse olympiërs ongevaccineerd naar Spelen