CBS: aantal coronadoden in Nederland daalde in februari

Een doodskist in een crematorium
Een doodskist in een crematorium Foto Piroschka van de Wouw / ANP XTRA

Het aantal coronadoden is met 40 procent afgenomen in februari ten opzichte van januari. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In februari stierven iets meer dan 2.500 mensen aan Covid-19. Dat is het laagste aantal in vier maanden tijd. In totaal stierven daarmee tot dusver ruim 24.000 Nederlanders aan de gevolgen van het coronavirus. Ruim 2.800 overleden „vermoedelijk” aan Covid-19.

De CBS-onderzoekers analyseerden de doodsoorzaak na verklaringen van artsen. Het aantal overlijdensgevallen te wijten aan het coronavirus steeg in de tweede golf tot 1.178 in de week van 28 december. In die week was van alle sterfgevallen 29 procent aan Covid-19 toe te schrijven. Na eind december daalde het aantal coronadoden tot 479 in de laatste week van februari.

Mogelijk hangt de daling van het aantal coronadoden in februari samen met de vaccinatiecampagne. Gedurende de pandemie zijn relatief veel verpleeghuisbewoners en andere zorgbehoevenden gestorven aan Covid-19. Deze groepen waren ook als eerste aan de beurt voor hun inenting. Daardoor zijn ze grotendeels beschermd tegen het coronavirus.

Dat lijkt effect te hebben op de sterftecijfers: in februari daalde het aantal coronadoden onder langdurig zorgbehoevenden volgens het CBS met bijna de helft. In deze groep werden ook verpleeghuisbewoners meegeteld. Covid-19 was in februari bij 25 procent van de langdurige zorgbehoevenden de doodsoorzaak; in januari lag dat percentage op 36 procent.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: CBS: aantal coronadoden in Nederland daalde in februari met 40 procent