‘Britse hofhouding weerde immigranten van kleur’

Discriminatie Koningshuis had „niet de gewoonte immigranten van kleur” aan te stellen voor administratieve functies, meldt The Guardian.

De hofhouding van het Britse koningshuis had een verbod op „immigranten van kleur of buitenlanders” voor administratieve functies in het koninklijk huis. Dat heeft The Guardian woensdag onthuld op basis van documentatie over deze maatregel in het Britse nationaal archief. Het voorschrift gold tot zeker eind jaren zestig van de vorige eeuw.

In het document uit 1968 stelt het hoofd van de financiële afdeling dat „het in feite niet de gewoonte was om immigranten van kleur of buitenlanders aan te stellen” voor administratieve posities, maar dat zij wel als bedienden of in de huishouding mochten werken. Wanneer deze „gewoonte” ten einde kwam is niet bekend. Buckingham Palace weigert deze vraag te beantwoorden, aldus de Britse krant.

Wel stelt het paleis dat er in ieder geval sinds de jaren negentig personeelsleden bij het paleis werken die afkomstig zijn uit etnische minderheden. Voor die tijd werden hierover volgens het koninklijk huis geen gegevens bijgehouden.

Het Britse koningshuis is de afgelopen tijd vaker beschuldigd van racisme en discriminatie. Zo zei hertogin Meghan Markle, de Amerikaanse vrouw van prins Harry, onlangs in een interview met Oprah Winfrey dat leden van de koninklijke familie zorgen hadden geuit over de huidskleur van haar zoon. Ze zouden voor de geboorte „bezorgd” zijn geweest dat zijn huid donker zou zijn en deze zorgen met prins Harry hebben besproken. In reactie voelde prins William zich gedwongen te verklaren dat de koninklijke familie „heel erg niet racistisch” is.

Bij het overlijden van prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth, in april werden in verschillende media commentaren gepubliceerd over zijn seksistische en discriminerende uitingen door de jaren heen. Zo zei hij tijdens een staatsbezoek aan China in 1986 tegen Britse studenten: „als jullie hier nog langer blijven, krijgen jullie allemaal spleetogen”.

Uitzonderingspositie

Uit de historische documenten zou ook zijn gebleken hoe het koningshuis onderhandelde over een vrijstelling van de wetgeving die discriminatie op basis van etniciteit en geslacht verbiedt. Die uitzonderingspositie kwam er in de jaren zeventig, en bestaat tot de dag van vandaag.

The Guardian doet onderzoek naar de manier waarop het Britse koningshuis de procedure van Queen’s Consent gebruikt om wetgeving te beïnvloeden. Volgens die procedure heeft de koningin het recht om wetgeving die haar persoonlijk aangaat te bespreken met de minister. Hoewel het paleis stelt dat dit slechts een formaliteit is, stelt de Britse krant dat de procedure wel degelijk gebruikt wordt om wetgeving te beïnvloeden.