Brief aan informateur

Mkb-organisaties: zware industrie moet meer bijdragen aan CO2-reductie

De kosten voor klimaatmaatregelen zijn niet eerlijk verdeeld. Volgens het midden- en kleinbedrijf (mkb) moet vooral de zware industrie meer doen om de uitstoot van eigen CO2 te verlagen. In een brief aan informateur Mariëtte Hamer stellen mkb-organisaties dat het tijd wordt dat de industrie haar „eerlijke deel” bijdraagt. Verder moet de energietransitie in een volgend kabinet ‘mkb-vriendelijker’ worden. Onder de ondertekenaars zijn metaalverwerkers, spuitgieters, bakkers, meubelmakers, drukkers, slagers en bloemisten. Zij vertegenwoordigen 45.000 bedrijven met 500.000 werknemers en samen 165 miljard euro omzet. Ook Milieudefensie is ondertekenaar. Volgens de briefschrijvers bestaat de zware industrie in Nederland uit een dozijn bedrijven in staal, chemie en olieraffinage, die samen verantwoordelijk zijn voor bijna een kwart van de Nederlandse CO2-uitstoot. „Door talloze vrijstellingen betalen deze bedrijven niet alleen nauwelijks energiebelastingen, maar ze dragen ook amper bij aan het vullen van de subsidiepot voor vergroening van de industrie”, aldus Milieudefensie. (ANP)