Boorvergunningen

Biden trekt vergunning voor olieboring in

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden trekt de vergunningen in voor olie- en gasboringen in een natuurgebied in de Amerikaanse staat Alaska, tot er meer duidelijkheid is over de impact van de werkzaamheden op het milieu. Dat heeft Washington aangekondigd, meldt persbureau Reuters. Bidens voorganger Donald Trump verleende de vergunningen begin dit jaar.

Hoe lang het onderzoek naar de milieu-effecten gaat duren, is niet bekend. Als de schade blijkt mee te vallen, kunnen de vergunningen alsnog worden afgegeven.

De boringen zijn omstreden, omdat ze zouden plaatsvinden in het leefgebied van onder meer ijsberen en trekvogels. Milieuactivisten en inheemse bevolkingsgroepen hebben rechtszaken aangespannen om de boorplannen tegen te houden. Wat het opschorten van de vergunningen voor deze rechtszaken betekent, is niet duidelijk.

Trump gaf afgelopen zomer toestemming voor de olie- en gasboringen in het natuurgebied en organiseerde afgelopen januari een veiling van de boorrechten. Dit deed hij toen zijn ambtstermijn er bijna op zat, omdat Biden juist tegenstander van de boringen is. De veiling bracht destijds 14 miljoen dollar (bijna 11,5 miljoen euro) op, veel minder dan verwacht.

De rechten gingen voornamelijk naar de lokale overheid. Grote oliebedrijven als ExxonMobil en Chevron deden niet aan de veiling mee, omdat ze al voorzagen dat de vergunningen op korte termijn weer ingetrokken konden worden.