13.000 mensen hebben afspraak voor Janssen-vaccin gewijzigd

Ongeveer 13.000 mensen hebben hun afspraak voor een Janssen-vaccin omgezet naar een afspraak voor een mRNA-vaccin. Dat bevestigt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR na berichtgeving van de NOS. Het gaat om 9 procent van alle afspraken die gepland stonden.

Ze krijgen nu een vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Woensdagochtend waren 167.000 afspraken gepland met het vaccin van Janssen, zegt de woordvoerder. Die dag werden „iets meer dan 25.000” vaccins geprikt. Dat betekent dat nog zeker 130.000 mensen de komende tijd een afspraak hebben staan voor een inenting met het Janssen-vaccin.

De Gezondheidsraad adviseerde woensdag mensen onder de veertig jaar niet meer met het Janssen-vaccin te prikken. Dat besluit heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) overgenomen. Tot nu toe kwamen drie geboortejaren in aanmerking voor het vaccin: 1967, 1968 en 1976. Mensen die nu nog aan de beurt komen om een afspraak te maken, zijn veertig jaar of jonger en krijgen dus automatisch een van de mRNA-vaccins.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen