Recensie

Recensie Muziek

Zo klinkt een wandeling door het Alhambra

Het vioolconcert Alhambra van Peter Eötvös is indrukwekkend en verveelt geen seconde. Maar is het ook een goed stuk? Soms weet je het zeker: dit is overrompelend en briljant. Soms denk je: ik ben net ietsje te overrompeld om zeker te weten dat al deze briljante stukjes zinvol samenhangen. Een dwingende vorm ontbreekt, maar is dat erg? Voorop staat dat violiste Isabelle Faust fabelachtig mooi speelt en dat Eötvös de veelzijdigheid van haar kwikzilveren toon optimaal etaleert in uitgesponnen solo’s en tinkelende orkestrale klankruimtes. Volgens de componist is het stuk de verklanking van een wandeling door het Alhambra in Granada, de stad waar Faust en dirigent Pablo Heras-Casado het in 2019 in première brachten. En zo’n wandeling heeft nu eenmaal iets lukraaks – het fort is onafzienbaar groot. Ook al kun je Eötvös’ wandeling niet volgen, hij kan er schitterend over vertellen. Ook op de cd: Stravinsky’s onverwoestbare Sacre du printemps, prima gespeeld door Heras-Casado en het Orchestre de Paris.

Lees ook: ‘Multiversum’ van Eötvös is van ongehoorde schoonheid (●●●●●)