Profiel

Ze is beter op de hoogte van het bedrijfsleven dan van de politieke dossiers

Hester Duursema kandidaat-lijsttrekker D66 Rotterdam

Is de kandidaatstelling van de politiek onervaren Hester Duursema een opzetje, om aan de wens van interne democratie te voldoen bij D66?

Op de valreep meldde ze zich als kandidaat lijsttrekker voor de D66 in Rotterdam: Hester Duursema (38), nu landelijk D66-bestuurslid communicatie en werving. Ze is nog onbekend in de politieke arena, maar al wel jaren actief in de partij. Haar belangrijkste wapenfeit is het leiden van de campagne rond de Tweede Kamerverkiezingen in Rotterdam, waarbij D66 de grootste van de stad werd.

Lang leek het erop dat de huidige fractievoorzitter van D66 Rotterdam, Chantal Zeegers, zich kon opmaken voor de raadsverkiezingen van maart 2022: zij was de enige kandidaat lijsttrekker. Nu valt er iets te kiezen. Rotterdamse partijleden kunnen tot en met 15 juni stemmen op Zeegers óf op Duursema.

‘Nieuw elan’

In de video waarmee Duursema haar kandidaatstelling aankondigt, ligt de nadruk op ‘nieuw elan’ en ‘radicale kansengelijkheid’. Ze schermt met haar contacten in het bedrijfsleven. „Het partijprogramma is leidend, dus op de inhoud verschil ik weinig van Chantal”, benadrukt ze telefonisch.

Een keuze ligt dus met name in achtergrond en ervaring. Duursema werkt in het bedrijfsleven als consultant, promoveerde op strategisch leiderschap, stond aan het hoofd van de belangenvereniging Detailhandel Nederland en was directeur van de brancheorganisatie voor de binnenvaart. „Zij heeft ervaring en connecties in het bedrijfsleven, Zeegers in de politiek en ambtenarij”, zegt D66-raadslid Robin de Roon.

Lees het interview ‘Het bestuur van Rotterdam is zwakker geworden’

Daarnaast onderscheidt Duursema zich op haar recente succes: campagne voeren. D66 deed dat bij de Tweede Kamerverkiezingen op z’n Amerikaans. Duursema is dat ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van plan. „Voorgaande jaren richtten we ons vooral op wijken waar we ons comfortabel voelden, maar we moeten de wijken in waar we juist niet populair zijn”, zegt ze. Dat moet grassroots: mensen die niet per se lid zijn van D66, maar wel enthousiast over de ideeën van de partij, kunnen een rol krijgen. „Dat is echt een andere manier van denken.”

Duursema is sinds 2009 lid van de partij. In haar beginjaren was ze met name actief aan de ‘verenigingskant’, als bestuurder – eerder in Rotterdam, nu landelijk – en een jaar als politiek secretaris van de Rotterdamse fractie. Ze wil nu ook de politieke kant zélf ontdekken, mede geïnspireerd door partijleider Sigrid Kaag. „Politiek wordt gauw als lelijk of nep bestempeld. Kaag laat zien dat het wél kan: jezelf blijven en iets groots bereiken.”

Feyenoord City

Tijdens een online kennismaking, bedoeld voor partijleden, vallen toch een paar inhoudelijke verschillen met Zeegers op. Als haar wordt gevraagd wat ze zou doen als ze één motie sowieso aangenomen kreeg, zegt ze resoluut: „Feyenoord City, inclusief metrotunnel, een geweldige stap voor Zuid.” Als Duursema krijgt voorgelegd waarop zij indien nodig zou bezuinigen, noemt ze juist grotere projecten. Duursema sluit uit democratisch principe de PVV niet uit (al vindt ze het onvoorstelbaar dat ze op één lijn kan komen met die partij); Zeegers sluit de PVV wel uit.

Over de bekritiseerde Woonvisie, waarvan Zeegers in NRC zei dat die aanpassing behoeft, wil Duursema geen uitspraken doen. „De doelen lijken goed, de weg ernaartoe moeizaam. Ik weet niet of we de Woonvisie moeten aanpassen, daarvoor moet ik me eerst verdiepen in het dossier.” Die dossiers kent Duursema nog niet tot in de puntjes, blijkt ook tijdens de online kennismaking. Het duurt lang voor ze antwoord geeft op een vraag over bezuinigingen: „Ik ken de begroting nog niet goed”, verontschuldigt ze zich.

Het roept de vraag op of haar kandidaatstelling een opzetje is om aan de wens van interne democratie te voldoen. „Ik vind partijdemocratie belangrijk, maar niet zó belangrijk dat ik me alleen daarvoor zou aanmelden”, zegt ze. Duursema stelt dat ze bovendien niet per definitie fractievoorzitter wordt en dat ze vooral ‘boegbeeld’ wil zijn in de campagne. Zeegers lacht om de suggestie van een opzetje: „Ik weet van niets! En in Den Haag is ook geen tegenkandidaat, dus zo gek is dat niet. Maar het mandaat is wel groter mét.”