Westelijke Sahara

Separatistenleider Ghali mag Spanje uit na uitspraak hof

Vonnis Ghali wordt door een mensenrechtenorganisatie beschuldigd van genocide, moord, martelingen en ontvoeringen, maar de rechter ziet onvoldoende bewijzen voor een veroordeling.

Het staat separatistenleider Brahim Ghali vrij om Spanje te verlaten. Een verzoek tot arrestatie is door het Spaanse gerechtshof afgewezen, melden Spaanse media. Ghali is de voorman van Frente Polisario, een groep die strijdt voor een onafhankelijke Westelijke Sahara. Hij wordt door een mensenrechtenorganisatie en inwoners van het Saharagebied beschuldigd van genocide, moord, marteling en ontvoering tijdens zijn bewind als minister van Defensie van 1976 tot 1989. Ghali, die in Spanje in het ziekenhuis ligt met Covid-19, ontkent. Wanneer hij het land verlaat is onbekend. Hij zou te ziek zijn om te reizen. (NRC)