Vrij zijn is... meedoen aan een missverkiezing

Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: meedoen aan een missverkiezing.

Foto Folkert Koelewijn

Stond ze daar ineens op het podium voor alle terrassen in het dorpje Dalen. Strak van de adrenaline. Het hele dorp loopt uit voor de jaarlijkse Miss Summer-verkiezing, vertelt Lisanne Dekker (24). In het openbaar spreken vond ze eng, in haar vriendengroep liet ze anderen altijd het voortouw nemen. „Ik werd altijd Bambi genoemd. Ik was wel een muurbloempje.” Maar die dag ging er een knop om: „Ik dacht: nu ga ik gas geven en mezelf laten zien.”

Dat is nu vier jaar geleden, en sindsdien is er veel veranderd. De Miss Summer-verkiezing won ze niet, maar ze heeft het inmiddels wel geschopt tot Miss Beauty of Drenthe, en is finalist in de Miss Beauty of the Netherlands-verkiezing. En als je díé wint, ga je door naar de Miss Earth-verkiezing, een van de vier Grand Slam-missverkiezingen. Maar voordat het zover is, moet ze wel nog echt „groeien”, zegt ze, net als de andere elf meiden. „Puppy’s” zijn ze nog, volgens de voormalig missen die hen begeleiden.

Een miss zijn is keihard werken. Dekker loopt stage bij een basisschool, waar ze voor groep drie staat, maar als zij vrij is, kan ze niet op de bank neerploffen. Ze somt op: Je gaat fotoshoots doen, geld ophalen voor de Linda-foundation waarmee de missverkiezing samenwerkt, online campagne voeren zodat de mensen thuis op je stemmen, en naar trainingsdagen waarop je bijvoorbeeld je finalespeech oefent. Tijdens de speechronde is het de bedoeling dat je je intellect, „je koppie”, laat zien, en over je missie vertelt. Die van haar is, kortgezegd: „Bewustzijn creëren over het belang van het onderwijs.”

Maar voordat je dat doet, moet je eerst de voorstelronde, de bikinironde en de galaronde lopen met „het zelfvertrouwen alsof je al gewonnen hebt”. Hoe vaak heeft ze haar catwalkloopje wel niet op de oprit geoefend, met de hulp van haar zusje. „Ik vind het heel lastig om lang genoeg te blijven poseren, zodat de jury je kan bekijken.” O ja, en tijdens de finale van Miss Beauty of Drenthe was er natuurlijk ook nog de hashtagronde. De wát-ronde? „Iedereen krijgt dan een hashtag toebedeeld die met wereldproblematiek te maken heeft, en dan heb je dertig seconden om er iets over te zeggen.”

‘#Vluchtelingen’ was die van haar. Een onderwerp waar ze gelukkig een zinnig verhaal over kon houden, aangezien ze het nieuws goed bijhoudt. En het poseren ging ook goed. „Ik heb in mijn hoofd tot vijf geteld.” Gegild en gehuild heeft ze, toen bleek dat zij de winnaar was. Haar kroon heeft ze nog tot drie uur ’s nachts opgehouden. „Juffrouw, ben je een prinses?”, vroegen haar leerlingen toen ze de foto van het kroningsmoment op haar telefoon zagen.