De leren broek is niet langer een teken van een midlifecrisis

Van de straat Van de catwalk naar onze kledingkast. Voor welke modetrends vallen wij en waarom? Deze keer: de leren broek.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas

Wat

Na vijftien jaar dominantie is de strakke spijkerbroek genadeloos onhip verklaard door generatie Z, de begin-twintigers van nu. Sinds januari verschenen er meer dan 274.000 anti-skinny jeans video’s op TikTok, met tips om ze te verbranden of in stukken te knippen. Dit type broek, ooit groot gemaakt door Diors Hedi Slimane en zijn ultradunne modellen, is ingehaald door de tijd, nu ook grote maten gevierd worden.

Dus zie je opeens weer een kledingstuk in het straatbeeld dat voorheen werd geassocieerd met „vinexwijk seksfeesten” en „midlifecrisis”: de leren broek, voor het laatst populair in de jaren 90. In tegenstelling tot jeans wordt hij vooral met wijdere pijpen gedragen. Modemerken als Nanushka, Celine, Givenchy en Daily Paper hebben ’m in hun recente collecties. Meghan Markle en zanger Harry Styles werden de afgelopen tijd in een exemplaar gefotografeerd en ook dichter Amara van der Elst (19) droeg er een tijdens haar spoken word-voordracht op 4 mei.

Volgens online magazine Vox past de leren broek in een grotere trend, namelijk die van fun pants – broeken in opvallende kleuren, stoffen en vormen. Strakke spijkerbroeken, zo schrijft Vox, draag je uit „esthetische luiheid” – door de neutrale kleur en stof passen ze overal bij, maar vallen ze ook weg in je gehele outfit. Fun pants zijn juist het middelpunt van wat je draagt. De revolutie is begonnen, schrijft Vox. „Met zoveel broek-opties is het moeilijk om je voor te stellen dat we ooit nog teruggaan naar een wereld met alleen maar denim.”

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas

Wie?

Muzikant Lucas Vermeer (23), muzikant, maakte twee zomers geleden een motortocht door Schotland met zijn tante. „Ik zat in de zijspan. Van haar kreeg ik deze broek. Terug in Nederland heb ik hem laten innemen, wat de vijfde kleermaker pas aandurfde. Omdat hij van echt, dik leer is, sloopt hij de meeste naaimachines.”

Modeontwerper Nastia Rouge (26) houdt van de rock-’n-roll-vibe van leren broeken. „Ik laat mij inspireren door de straatstijl van Kiev, waar ik gewoond heb – daar durven ze méér. Deze kocht ik bij Weekday, hij is van imitatie slangenleer. Als ik ’m draag voel ik me sexy en zelfverzekerd.”

Sophia Furtado (27) somt op waarom ze van leer houdt: „Het staat stoer, sexy en niet ordinair. Het past bij de mode van Rotterdam. Ik heb meerdere leren broeken en jasjes.” Deze, van kunstleer, is van Primark. Op het werk draagt ze andere kleding. „Ik ben verpleegkundige en denk niet dat mijn baas op een leren broek zit te wachten.”

De vintage broek van tatoeëerder en grafisch kunstenaar Giuliano Bolivar (30) past hem „als een handschoen. Leer voelt zo lekker om te dragen: het ademt. Als ik kon tijdreizen zou ik teruggaan naar de seventies. Ik ben een groot fan van het glamrock-tijdperk: het haar, de uitstraling. Het zelfvertrouwen van deze mannen was zó groot.”

Vlnr: Lucas Vermeer, Nastia Rouge, Giuliano Bolivar, Sophia Furtado Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas