Vier maanden cel voor bedreiger Jaap van Dissel

De man die Jaap van Dissel bedreigde, deed dit eerder al bij andere publieke personen. Hiervoor stonden nog voorwaardelijke celstraffen open.
De man die Jaap van Dissel bedreigde, deed dit eerder al bij andere publieke personen. Hiervoor stonden nog voorwaardelijke celstraffen open. Evert Elzinga / ANP

Een 48-jarige man uit Sittard is woensdagmiddag door de politierechter in Den Haag veroordeeld tot vier maanden cel voor het meermaals bedreigen van RIVM-baas Jaap van Dissel. Bart van W. uitte zijn doodsbedreigingen zowel in een besloten Facebook-groep als vorige maand tijdens een demonstratie bij de rechtbank, meldt persbureau ANP. Op dat moment stonden in de rechtbank twee vrouwen terecht voor het bedreigen van Van Dissel. De openbaar aanklager noemde het handelen van de man bij de rechtbank „maatschappij ondermijnend”.

Van W. geloofde dat Van Dissel tot een ‘satanistisch en elitair pedonetwerk’ behoorde. Om die reden zou hij het gerechtvaardigd vinden strafbare feiten te plegen. Van W. bedreigde volgens de officier van justitie al eerder publieke personen en mensen met een publieke taak. Hiervoor had hij meerdere voorwaardelijke celstraffen openstaan. De vier maanden celstraf die hij opgelegd krijgt, is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De vrouwen die vorige maand veroordeeld werden, kregen een celstraf van acht en zes weken opgelegd door de rechter. Zij riepen in een Telegram-chatgroep op tot geweld tegen Van Dissel. Ook werd in de chat het huisadres van de RIVM-baas gedeeld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer roept Booking.com op om staatssteun terug te betalen