Van Dissel: versoepelingen niet van invloed op dalende besmettingen

Jaap van Dissel bij een eerder bezoek aan de Tweede Kamer.
Jaap van Dissel bij een eerder bezoek aan de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Jaap van Dissel, voorman bij het RIVM, ziet de versoepeling van de coronamaatregelen die zaterdag ingaan met „zeer veel vertrouwen” tegemoet. Een soepeler regime zal volgens Van Dissel niet van invloed zijn op het teruglopende aantal besmettingen. Dat zei hij woensdag in een technische toelichting aan de Tweede Kamer.

In zijn presentatie aan de Kamer toonde Van Dissel zich optimistisch. Hij liet cijfers zien van dalende besmettingen, afnemende ziekenhuisopnames en een toenemend aantal vaccinaties. Volgens de RIVM-baas is het aantal ziekenhuisopnames sinds de piek in april met 70 procent afgenomen. De ingezette trends zullen, zo verwacht hij, ook aanhouden als zaterdag restaurants, musea, bioscopen, concertzalen en binnenruimtes van attractieparken onder voorwaarden open mogen.

Bovendien staat het demissionaire kabinet sporten in groepen weer toe en wordt het thuisbezoekadvies verruimd naar vier gasten per dag. Het kabinet heeft de versoepelingen vijf dagen eerder doorgevoerd dan het Outbreak Managament Team (OMT) had geadviseerd, maar Van Dissel denkt niet dat het infectierisico daardoor erg toeneemt. De Gamma-variant (voorheen Braziliaanse) blijft met gemiddeld 2,8 procent van het aantal positieve testen „vrij stabiel”, aldus Van Dissel. Ook de Delta-variant (voorheen Indiase) is nog niet bezig aan een opmars in Nederland, stelde hij.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer roept Booking.com op om staatssteun terug te betalen