Tweede Kamer roept Booking.com op om staatssteun terug te betalen

De Tweede Kamer wil Booking.com ter verantwoording roepen omdat is gebleken dat het reisplatform een miljoenenbonus uitkeerde aan de top, terwijl het vanwege de coronacrisis een deel van het personeel ontsloeg. Booking.com heeft vorig jaar ongeveer 65 miljoen euro aan staatssteun ontvangen van de Nederlandse overheid. Kamerleden willen nu dat het bedrijf de ontvangen steun terugbetaalt.

Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. Foto Sem van der Wal/ANP

Woensdagmiddag spreekt de Tweede Kamer over het economische steunpakket van het kabinet aan de door de coronacrisis getroffen bedrijven. Hierbij kwam ook Booking.com uitgebreid ter sprake. Verschillende partijen reageerden verontwaardigd. Zo sprak de SP van „graaigedrag” en noemde de VVD de topmensen „aasgieren”. De PvdA noemt het motto van de bestuurskamer van Booking.com: „Ieder voor zich en alles voor ons.”

Demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) stelde woensdag niet met individuele bedrijven te gaan praten over bonusregels. „Ik heb gevloekt toen ik dat stuk over Booking las, maar ik kan juridisch niks doen. Het is niet kies om met terugwerkende kracht voorwaarden aan te passen”, aldus Koolmees. „Ik ga niet bij één bedrijf op de stoep staan en aanbellen.”

Het CDA opperde in de Kamer een ‘solidariteitsheffing’ waarbij bedrijven die minder zwaar getroffen zijn door de coronacrisis anderen helpen. CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch stelde woensdag in het AD voor dat bedrijven die meer dan 245.000 euro winst hebben gemaakt, één of twee jaar meer belasting betalen omdat „de forse rekening voor de steunpakketten niet alleen door de overheid kan worden opgebracht”.

Lees ook: Booking paste bonusregels aan voor miljoenenbeloning top Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer roept Booking.com op om staatssteun terug te betalen