Thuiskok

IJsparfait

Een parfait van ijs bestaat uit een bombedeeg, een luchtiggeklopt beslag op basis van een anglaise (of suikersiroop), smaakstoffen en dikgeklopte, maar nog wel vloeibare room.

Klop voor het bombedeeg de eidooiers los met ongeveer een derde van de suiker. Snijd de vanillestok middendoor, schraap het vanillemerg eruit en voeg samen met de halve vanillestok toe aan de melk. Breng de melk met de rest van de suiker aan de kook. Giet een deel van de kokende melk op de losgeklopte eidooiers en meng goed. Breng alles samen in één kookpan en verwarm al roerend tot 82 à 85 graden. Neem de pan van het vuur en blijf even doorroeren. Giet de massa door een fijne zeef en klop (bij voorkeur machinaal) koud tot een luchtig beslag.

Meng het bombedeeg in twee delen onder de smaakstof. Meng de lobbiggeklopte room in twee delen erbij tot je een homogene ijsparfait krijgt. Verwerk de ijsparfait in potjes, vormpjes of wat u heeft en plaats in de diepvriezer.