OMT: Ook na oudere besmetting geen twee prikken nodig

Doosje ampullen met het coronavaccin van Moderna.
Doosje ampullen met het coronavaccin van Moderna. Foto Rob Engelaar/ANP

Voor iedereen die al besmet is geweest met het coronavirus volstaat één dosis van een mRNA-vaccin, ook als de besmetting al langer dan een half jaar geleden is. Dat stelt het Outbreak Management Team op basis van recente onderzoeken.

„Het doormaken van een infectie met SARS-CoV-2 leidt tot een brede stimulering van de afweer”, staat in het meest recente OMT-advies dat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. „Daarom kan bij personen die een SARS-CoV-2-infectie hebben doorgemaakt, volstaan worden met eenmalige mRNA-vaccinatie in plaats van twee keer vaccineren, zoals de standaard is.”

Het maakt ook niet uit of iemand ernstige klachten heeft gehad, een beetje of helemaal geen. Alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen volgens het OMT beter de gebruikelijke twee prikken krijgen.

Minister De Jonge laat aan persbureau ANP weten dat het kabinet „in beginsel” positief oordeelt over het advies en zich gaat beraden „op de uitvoeringsconsequenties”. Op dit moment zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna de enige twee goedgekeurde mRNA-vaccins in Nederland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 3 juni