Limburgse fabriek gaat 300 miljoen Moderna-vaccins per jaar maken

Moderna gaat jaarlijks 300 miljoen coronavaccins produceren in Nederland.
Moderna gaat jaarlijks 300 miljoen coronavaccins produceren in Nederland. Foto Guillaume Souvant / AFP

In een fabriek in het Limburgse Geleen zullen jaarlijks 300 miljoen vaccins tegen Covid-19 van Moderna geproduceerd worden. De Zwitserse farmaleverancier Lonza verwacht dat de productie aan het einde van dit jaar begint. De doses van 50 microgram zijn bedoeld als zogenoemde boosters, die een lagere dosering bevatten dan de vaccins die nu worden ingezet en ervoor moeten zorgen dat het coronavaccin beter en langer beschermt. Dat hebben Lonza en Moderna woensdag bekendgemaakt.

Het is de tweede Europese fabriek die Moderna-boosters gaat produceren. Zo moet ook de Spaanse fabriek in Granada van farmaleverancier ROVI vanaf eind 2021 jaarlijks 300 miljoen doses van het vaccin gaan produceren. De samenwerking met de fabrieken zal helpen om de productie van vaccins verder op te schalen „om de pandemie zo snel mogelijk te beëindigen”, zegt Juan Andres, het hoofd van de technische activiteiten van Moderna.

Het Moderna-vaccin werd in januari goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Op het gebied van aantallen leveringen bleef Moderna echter achter bij Pfizer omdat het een veel kleinere productiecapaciteit had. In totaal heeft de EU 600 miljoen doses van het coronavaccin bij Moderna besteld. Wel moeten de boosterprikken nog goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Pas na deze goedkeuring kunnen de vaccins met lagere dosering gemaakt worden. Hoe lang het duurt voor het EMA dit goedgekeurd heeft, is niet duidelijk.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Limburgse fabriek gaat 300 miljoen Moderna-vaccins per jaar maken