Siciliaanse Maffia

Maffiabaas die rechter vermoordde na 25 jaar vrij

Criminaliteit Giovanni Brusca is onder meer veroordeeld voor de moord op een vooraanstaande maffiarechter in 1992. Hij is maandag na 25 jaar detentie vrijgelaten.

Het voormalige Siciliaanse maffiakopstuk Giovanni Brusca is maandag na 25 jaar vrijgelaten uit een gevangenis in Rome. De 64-jarige Brusca heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor ruim honderd moorden, waaronder die op de vooraanstaande Siciliaanse onderzoeksrechter Giovanni Falcone in 1992. De moord op Falcone staat bekend als een van de dieptepunten uit de geschiedenis van de Italiaanse georganiseerde misdaad. Brusca heeft de afgelopen jaren samengewerkt met justitie, waardoor zijn levenslange celstraf in 2019 is ingekort tot 26 jaar. Hij zou eigenlijk over ruim een jaar vrijgelaten worden, maar dat is wegens goed gedrag vervroegd.

De vrijlating domineerde dinsdag de landelijke voorpagina’s. Ook hebben diverse Italiaanse politiek leiders kritisch gereageerd op de vrijlating. De leider van de centrum-linkse PD-partij Enrico Letta noemt het „een stoot in de maag”, terwijl de conservatief-rechtse Giorgia Meloni (Broeders van Italië) spreekt van „een belediging voor de slachtoffers”. Matteo Salvini van de rechts-populistische Lega-partij vindt de vrijlating „geen gerechtigheid”.

In 1992 bracht Brusca een bom tot ontploffing onder de auto van rechter Falcone in de buurt van Palermo. Zowel de magistraat als zijn vrouw en drie lijfwachten kwamen daarbij om het leven. (Reuters)