Israël krijgt nieuwe regering zonder Netanyahu

Israël Het is Netanyahu’s politieke tegenstanders Yair Lapid, Naftali Bennett en Mansour Abbas woensdagavond gelukt een regering te vormen. Het parlement moet de coalitie nog goedkeuren.
Naftali Bennett (links) van de Yaminapartij met Yesh Atid-leider Yair Lapid in de Knesset.
Naftali Bennett (links) van de Yaminapartij met Yesh Atid-leider Yair Lapid in de Knesset. Foto Ronen Zvulun/ EPA

Israël krijgt na twaalf jaar een regering zonder de huidige premier Benjamin Netanyahu. Het is zijn politieke tegenstanders Yair Lapid van de centrumpartij Yesh Atid, Naftali Bennett van de rechtse Yaminapartij en Mansour Abbas, leider van de islamistische partij Ra’am, gelukt een regering te vormen. Dat heeft Lapid bekengemaakt. Het parlement moet de coalitie, waaraan acht partijen mee zullen doen, nog goedkeuren.

Na de laatste Israëlische verkiezingen van maart kreeg Benjamin Netanyahu met zijn Likud-partij, die als grootste uit de bus kwam, de eerste kans een nieuwe regering te vormen. Toen pogingen daartoe strandden, mocht Lapid van Yesh Atid, met zeventien van de 120 zetels in het Israëlische parlement, het proberen. Hij had tot woensdagavond de kans een nieuwe regering voor te stellen. Eerder deze week leek een coalitie zonder Netanyahu al binnen handbereik, toen de rechtse Bennett aankondigde mee te willen doen.

De partijen binnen de nieuwe, zogeheten ‘eenheidsregering’ staan ideologisch gezien ver uit elkaar. Het premierschap zal worden gedeeld door Bennett van de Yaminapartij, die slechts zeven zetels heeft, en Lapid van Yesh Atid. Bennett neemt de eerste twee jaar van de regeertermijn voor zijn rekening, Lapid de laatste twee jaar. Naast Yesh Atid, de Yaminapartij en Ra’am, doen ook het afvallige Likudlid Gideon Sa’ar, Blauw-Wit, de partij van Benny Gantz, de Arbeidspartij van Merav Michaeli, de linkse partij Meretz van Nitzan Horowitz en het rechts-seculiere Yisrael Beytenu van Avigdor Lieberman mee aan de regering.

Lees ook: In Israël lijkt een kabinet zonder Netanyahu in zicht