GGD-directeur verwacht ‘tussen 10 en 15 procent’ afzeggingen prikafspraken met Janssen

Ramon van Flymen / ANP

Tussen de 10 en de 15 procent van de mensen met een prikafspraak voor het Janssen-vaccin zal hier vanaf zien, verwacht GGD-directeur Sjaak de Gouw. Hij deed die uitspraak woensdagavond in het Radio 1-programma Dit is de Dag. Woensdag werd bekend dat jongere leeftijdsgroepen die nu nog geen prikafspraak hebben niet meer gevaccineerd worden met het vaccin, maar in plaats daarvan een prik met het Pfizer- of Moderna-vaccin toegediend zullen krijgen.

Hoeveel mensen mét een prikafspraak woensdag hebben besloten om af te zien van het Janssen-vaccin, kon De Gouw niet zeggen. Volgens hem gaat het tot nu toe landelijk om een paar duizend mensen. Daarnaast is er volgens hem een grote groep die vertrouwen blijft houden in het vaccin.

Door het besluit om geen nieuwe prikafspraken met het Janssen-vaccin in te plannen, is de Nederlandse vaccinatiecampagne volgens berekeningen van het RIVM met één week vertraagd. Eerder besloot Nederland al mensen onder de zestig jaar niet meer te vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. De Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen-vaccin nog steeds effectief is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer roept Booking.com op om staatssteun terug te betalen