Vliegverkeer tussen Duitsland en Rusland woensdag tijdelijk gestaakt na dispuut

Luchtruim Vorige week gaf Rusland vluchten van Austrian Airlines en Air France eveneens geen toestemming om te landen, omdat de maatschappijen het Wit-Russische luchtruim wilden mijden.
Twee Lufthansa-vluchten konden woensdagochtend niet op Rusland vliegen vanwege uitblijvende goedkeuring.
Twee Lufthansa-vluchten konden woensdagochtend niet op Rusland vliegen vanwege uitblijvende goedkeuring. Martin Meissner / AP

Het Duitse landingsverbod voor Russische vliegtuigen is woensdagavond ingetrokken, omdat Rusland alsnog goedkeuring heeft gegeven aan de Duitse maatschappij Lufthansa om te vliegen op Moskou. Dat meldt persbureau DPA. Eerder op de dag kondigde het Duitse ministerie van Transport het verbod aan als reactie op de Russische weigering om vluchten van Lufthansa te laten landen. Twee Lufthansa-vluchten konden door het Russische besluit woensdagochtend niet plaatsvinden.

Door het Duitse verbod konden vliegtuigen van de Russische luchtvaartmaatschappijen Aeroflot en S7 woensdag niet vliegen op Duitse luchthavens. Zij zouden pas weer welkom zijn zodra Rusland Lufthansa-vluchten zou autoriseren om te landen. Lufthansa zei tegen persbureau AFP te verwachten dat passagiersvluchten van de maatschappij naar Rusland in de rest van juni „snel zullen worden toegestaan”. Der Spiegel meldde dat voor woensdagavond alweer een Lufthansa-vlucht op de planning stond van Frankfurt am Main naar Moskou.

Vorige week kregen vluchten van Austrian Airlines en Air France ook al geen toestemming om op Rusland te vliegen. Zij wilden op een alternatieve route aanvliegen om het Wit-Russische luchtruim te mijden, maar dit werd niet toegestaan door de Russische autoriteiten. Europese luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer over Wit-Rusland, omdat het land een Ryanair-toestel met de Wit-Russische dissident Roman Pratasevitsj aan boord dwong te landen en hem en zijn vriendin arresteerde.