54 procent van donoren heeft corona-antistoffen in bloed

Een man krijgt een prik met een coronavaccin.
Een man krijgt een prik met een coronavaccin. Foto Ricardo Moraes/Reuters

Ongeveer 54 procent van alle bloeddonoren in Nederland heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Dat blijkt uit cijfers die dinsdagavond door bloedbank Sanquin zijn gepubliceerd. Een maand geleden was dit nog 32 procent. Antistoffen kunnen het virus bij een besmetting uitschakelen.

Het percentage antistoffen in het bloed loopt volgens de bloedbank snel op dankzij de vaccinatiecampagne. Bij de leeftijdsgroepen die al gevaccineerd zijn, is een sterke stijging te zien vanaf het moment dat zij een prik konden krijgen. Bij 90 procent van donoren ouder dan 70 jaar werden antistoffen gevonden, bij donoren van 61 tot 70 jaar is dit ongeveer 85 procent en bij donoren van 51 tot 60 jaar daalt dit naar ongeveer de helft.

Ook bij mensen tussen 18 tot 30 jaar oud is het percentage antistoffen tegen het coronavirus in het bloed gestegen. 40 procent van de donoren in deze leeftijdsgroep heeft momenteel antistoffen; vorige maand was dit 30 procent. Sanquin onderzoekt nog of dit stijgende percentage door vaccinaties komt, of dat het vooral om mensen gaat die het virus hebben opgelopen en ervan hersteld zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 54 procent van donoren heeft corona-antistoffen in bloed