Wraakmode: dit draag je nu alles weer opengaat

In de mode Nu we het huis weer uit mogen, doen we dat het liefst in kleding die wat van het lichaam laat zien.

Chanel, cruisecollectie 2021.
Chanel, cruisecollectie 2021. Foto Inez & Vinoodh

All dressed up and nowhere to go. Dat is de sfeer die uit deze foto van een model in een ontwerp van Chanel spreekt, gefotografeerd in het appartement van Coco Chanel.

Nowhere to go hebben de afgelopen vijftien maanden leren kennen als nooit tevoren, maar dressing up hebben we gelaten voor wat het is; de lockdowns lijken we massaal in joggingpak te hebben uitgezeten.

Nu alles weer langzaam opengaat, hopen modemerken en -winkels natuurlijk dat er een flinke inhaalslag wordt gemaakt. Er is al een speciale naam voor bedacht: revenge dressing, dat bij voorkeur vooraf wordt gegaan door een potje revenge shopping.

Helemaal nieuw is het woord niet. Er bestond al een revenge dress: de korte zwarte jurk met split en flink decolleté die prinses Diana droeg toen ze in 1994 het jaarlijkse zomerfeest van de Londense Serpentine Galleries bezocht. Ze was toen nog niet gescheiden, maar leefde al wel apart van prins Charles. De jurk werd geïnterpreteerd als wraakoefening: kijk eens wat je laat lopen.

Hoe kleed je je – als vrouw tenminste – om wraak te nemen op corona? Niet heel anders dan Diana, blijkt uit cijfers van Edited, een bureau dat internationale verkoopcijfers in de mode analyseert. Er is de laatste maanden internationaal veel vraag naar strak en hooggehakt. Iets wat veel ontwerpers lijken te hebben aangevoeld. De najaarscollecties, die doorgaans voor het einde van de lockdowns werden gepresenteerd, zijn vaak opmerkelijk sexy.

Na meer dan een jaar verborgen te zijn geweest, is er blijkbaar een enorme behoefte het lichaam weer te laten zien. Waarmee een einde lijkt te komen aan de wijde, kuise stijl die nu al zo’n tien jaar dominant is.