Van de vijfde ronde NOW-aanvragen is 40 procent toegekend aan horeca

Loonkostenvergoeding

Ruim 40 procent van alle aanvragen voor de vijfde periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is toegewezen aan horeca- of cateringbedrijven. Dat heeft uitkeringsinstantie UWV maandag bekendgemaakt. Bedrijven die financieel geraakt zijn door de coronacrisis, kunnen met een NOW-aanvraag een deel van hun loonkosten vergoed krijgen.

Ondernemers kunnen sinds 6 mei een aanvraag doen voor de regeling die bedoeld is voor april tot en met juni van dit jaar. Tot nu toe keurde het UWV ​bijna 19.000 aanvragen voor deze periode goed. Daarvan waren 8.100 afkomstig van horecawerkgevers. Bij elkaar krijgen zij een voorschot van 101 miljoen euro. Zeker 5.000 aanvragen voor de vijfde periode moeten nog beoordeeld worden. De commerciële dienstverlening komt met bijna 3.000 goedgekeurde aanvragen op de tweede plek, daarna volgt de detailhandel met bijna 2.000 goedkeuringen.

De 19.000 bedrijven die tot nu toe een voorschot toegekend kregen, hebben bij elkaar 375.000 werknemers in dienst. Gemiddeld leden deze ondernemingen 61 procent omzetverlies, aldus het UWV.

Werkgevers kunnen uiterlijk tot en met 30 juni een aanvraag indienen. Wie steun aanvraagt, kan maximaal 85 procent van de loonkosten vergoed krijgen wanneer alle omzet is weggevallen. Aanvankelijk betreft het toegewezen bedrag een voorschot: het UWV betaalt 80 procent van de tegemoetkoming. In een latere fase wordt de definitieve steun per bedrijf op basis van de daadwerkelijk gerealiseerde omzet bepaald.