Thuiskok

IJsmousse

Het verschil tussen ijs maken zonder machine en ijs maken mét, is dat je met mousse, parfait of een ander ijs dat je maakt zonder machine de lucht in het mengsel moet kloppen voordat het de vriezer in gaat. Een ijsmachine doet dat tijdens het proces van bevriezen.

Breng voor het Italiaans schuim het grootste deel van de suiker met het water aan de kook tot een suikersiroop van 121 graden. Klop de eiwitten met het kleinste deel suiker tot schuim zodra de suikersiroop 115 graden bereikt heeft. Giet de suikersiroop van 121 graden op het schuim en klop koud. Na bereiding zal het totaalgewicht van het Italiaans schuim ongeveer 350 g zijn.

Meng de helft van de smaakstof onder de lobbiggeklopte room. Meng de andere helft van de smaakstof onder het Italiaans schuim. Meng kort samen tot een homogene ijsmousse. Voeg 350 g zoete vruchtenpuree of zoet vruchtensap toe, en meng tot een homogene massa. Eventueel kan er ook nog 30 ml alcohol bij, zoals calvados bij appelmousse of Cointreau bij sinaasappelmousse. Verwerk dadelijk in glaasjes, vormpjes, wat u heeft. Plaats in de diepvriezer tot het stevig wordt.