Tekorten aan stageplekken voor mbo’ers trekt bij

Een student van een kappersopleiding van het ROC Mondriaan knipt een pop.
Een student van een kappersopleiding van het ROC Mondriaan knipt een pop. Foto Sem van der Wal/ANP

Het aantal mbo-studenten dat geen stageplek kan vinden in het bedrijfsleven, is de afgelopen maanden flink afgenomen. Dat blijkt uit dinsdag gedeelde cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). In dezelfde periode werden de coronamaatregelen steeds verder versoepeld. Momenteel zijn ruim 12.200 van de 507.000 mbo’ers op zoek naar een stage. Tijdens de lockdown in januari waren dit er nog bijna 22.700.

Er kwamen onder meer stageplekken bij in sectoren die in maart mochten heropenen na een gedwongen sluiting, zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Daarnaast is een aantal scholen projecten begonnen om leerlingen zelf stages te kunnen bieden, bijvoorbeeld door het nabootsen van situaties uit de praktijk. Ook heeft onder meer het SBB bedrijven steeds opgeroepen meer stageplekken beschikbaar te stellen.

Het door de coronapandemie ontstane tekort aan stageplekken is nog niet in alle bedrijfstakken voldoende bijgetrokken. In de sector zorg, welzijn en sport is het tekort met ruim vierduizend zoekende studenten het grootst, al lag dit aantal begin januari nog op ruim zevenduizend. Volgens de SBB komt het gebrek aan plekken doordat het zo druk is in de zorg dat er geen ruimte is om stagiairs te begeleiden. Binnen de zakelijke dienstverlening is het tekort aan plekken in verhouding tot het aantal studenten het grootst; daar zoeken momenteel 835 mbo’ers een stage.

Lees ook: Het tekort aan stageplekken voor het mbo ondermijnt het onderwijs van tienduizenden Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet vervangt inreisverbod voor quarantaine- en testplicht