Special: buitenbeentjes & dwarsliggers in de film

Filmspecial De filmredactie brengt een ode aan de dwarsliggers in de filmwereld.

Zonder dwarsliggers, buitenbeentjes en provocateurs komt de filmkunst niet vooruit. De regisseurs die aan cinema een nieuwe wending weten te geven zijn niet altijd de grote namen, die een breed publiek aan zich binden of de regisseurs die door critici op het schild zijn geheven.

Die rol kan ook worden vervuld door makers die karakterologisch niet in staat zijn om water bij de wijn te doen en in hun films een heel eigen universum weten op te bouwen. Zulke eigenschappen zitten een glansrijke carrière soms in de weg. Maar zo’n dwarse houding kan wel prachtige films opleveren.

Enige tijd leek het alsof de provocatie als artistiek middel zo ongeveer was uitgewerkt. De burger had alles al wel een keer gezien en gehoord en was bijna niet meer op de kast te krijgen. Van censuur van de kant van de kerk of de staat was ook steeds minder sprake.

Dat was een stilte voor de storm. Ophef en verontwaardiging rond uitingen van kunst en cultuur zijn vooral online tegenwoordig opnieuw springlevend. Voor de provocateur is dat goed nieuws. Dat betekent dat de ‘maverick’ nog steeds in staat is om de samenleving flink op te schudden. De filmbijlage brengt daarom een ode aan de kunst van het dwarsliggen.