Rico de Chileen: 11 jaar voor betrokkenheid bij moorden

Criminaliteit De Chileen Richard R. is tot elf jaar celstraf veroordeeld voor het leiding geven aan een criminele organisatie met moord als oogmerk.

De Chileen Richard R. is maandag tot elf jaar celstraf veroordeeld.
De Chileen Richard R. is maandag tot elf jaar celstraf veroordeeld. Illustratie Aloys Oosterwijk

Het gezicht van Rico de Chileen verraadt weinig emotie wanneer de Amsterdamse rechtbank op maandagmiddag begint met het voorlezen van het vonnis in zijn strafzaak. Maar de manier waarop hij met zijn handen in elkaar geknepen zit te luisteren, verraadt de spanning.

Gaat de rechtbank mee in de straf van veertien jaar gevangenis die het Openbaar Ministerie eiste, of wordt het minder? Dat hij wordt veroordeeld voor witwassen komt niet als een verrassing. Bij de arrestatie van twee handlangers is een boekhouding gevonden die wijst op een inkomen van 12 miljoen euro. Een bedrag dat Rico moeilijk kan uitleggen. Dat hij geld zou hebben verdiend met ondergronds bankieren en horlogehandel, vindt de rechtbank ongeloofwaardig.

Het goede nieuws voor Rico is dat de rechtbank onvoldoende bewijs ziet voor zijn betrokkenheid bij drugshandel. Daarop had het OM de strafeis van veertien jaar cel in hoge mate gebaseerd.

Moord

De knokkels van Rico worden zichtbaar als de rechtbank begint met de beschuldiging dat de 47-jarige Chileen de leiding zou hebben gehad over een criminele organisatie met moord als oogmerk. Volgens justitie heeft Rico onder meer samengewerkt met de organisatie van Ridouan Taghi. Die wordt op dit moment in een aparte strafzaak vervolgd als opdrachtgever voor zes moorden, waaronder die op misdaadblogger Martin Kok.

De rechtbank stelt vast dat Rico soms juichende berichten stuurde aan Taghi als er iemand was vermoord. En ook heeft hij hulp aangeboden toen een schutter op de vlucht was na een geslaagde liquidatie in opdracht van Taghi. Op basis van al deze berichten en ander bewijsmateriaal oordeelt de rechtbank dat Rico inderdaad leiding heeft gegeven aan wat je een ‘moordorganisatie’ zou kunnen noemen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/01/welke-rol-speelt-rico-de-chileen-in-het-criminele-milieu-a4001443

De rechtbank noemt het „ontluisterend en weerzinwekkend” dat Rico de Chileen op deze wijze meende over de dood te kunnen beschikken: „Geld en wraak zijn voor u meer waard dan een mensenleven, dat maakt het nog afschuwelijker.” Maar daarmee heeft Rico volgens de rechtbank nog niet de opdracht gegeven voor die moorden. Daar is onvoldoende bewijs voor.

Het leiding geven aan een criminele organisatie met moord als oogmerk is iets anders als het opdrachtgeven tot moord. Voor het eerste is minder bewijs nodig en het strafmaximum ligt op acht jaar cel. Dat is de straf die Rico hiervoor krijgt. Voor witwassen legt de rechtbank Rico nog eens vier jaar celstraf op. Omdat de strafzaak zo lang duurde wordt de straf met één jaar bekort door de rechtbank, die daarmee komt tot elf jaar celstraf. Dat is een stuk korter dan levenslang, wat Taghi boven het hoofd hangt.

De vraag is of het hierbij blijft. Los van een mogelijk hoger beroep hangt dat vooral af van de autoriteiten in Chili. Zij hebben Rico eind 2017 uitgeleverd voor betrokkenheid bij drugshandel, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie, en niet voor liquidaties.

Als Nederland Rico net als Taghi wil vervolgen voor het opdracht geven van liquidaties is daarvoor toestemming nodig van Chili. De vraag is of Chili, op basis van dit vonnis van de rechtbank, alsnog overstag gaat. Als dat gebeurt, heeft het OM vervolgens nog tot begin 2025 om extra bewijs te verzamelen voor die extra aanklacht. Daarna zit de straf van Rico erop en kan hij de handen ontspannen.