Open Russia

Russische geheime dienst arresteert oppositiefiguur in taxiënd vliegtuig

Opnieuw een opmerkelijke arrestatie in een vliegtuig, ditmaal op de luchthaven Poelkovo van Sint-Petersburg. Daar arresteerde geheime dienst FSB maandagavond Andrej Pivovarov. Hij is de ex-directeur van de pro-democratische beweging Open Russia, geleid door de vanuit Londen opererende oppositiepoliticus Michaïl Chodorkovski.

Het vliegtuig met bestemming Warschau werd op de landingsbaan stilgezet, waar Pivovarov werd gearresteerd. „Ik was op weg naar vakantie, kwam door de douane zonder dat er vragen werden gesteld. Het vliegtuig was al aan het taxiën, toen het plotseling stopte. Agenten haalden mij eruit. Nu zit ik bij de FSB op Poelkovo”, schreef hij op Twitter. Volgens de FSB zou hij op een lijst gezochte personen staan, Pivovarov weersprak dit.

Volgens zijn collega’s zou hij zijn opgepakt op grond van ‘schendingen van de wet op ongewenste organisaties’. De Britse tak van Open Russia staat sinds 2017 op de lijst van organisaties die door de autoriteiten ‘ongewenst’ zijn verklaard.

In mei begon de Doema met het aanscherpen van de wet, waarmee het Russen verboden wordt te werken voor ‘ongewenste’ organisaties in binnen- en buitenland. Juist daarom maakte de Russische tak van Open Russia vorige week bekend zichzelf op te heffen, om medewerkers te behoeden voor vervolging. Pivovarov werd in maart al om dezelfde reden gearresteerd tijdens een oppositieforum. Zijn zaak zal om onduidelijke redenen gevoerd worden in de Zuid-Russische stad Krasnodar.

Huiszoekingen

De Russische autoriteiten zaten ook dinsdag niet stil. Gennadi en Dmitri Goedkov, vader en zoon en beiden voormalig Doemalid, werden verrast met politie-invallen. Ook bij de ex-voorzitter van Open Russia, enkele medewerkers en familieleden werden huiszoekingen gedaan. Over de reden zeiden betrokkenen niet op de hoogte te zijn gebracht.