Museum Boijmans Van Beuningen verhuist 151.000 kunstwerken naar depot

Depotgebouw De 151.000 collectiestukken van Museum Boijmans Van Beuningen verhuizen vanaf nu naar het nieuwe depotgebouw. Het openbare depot opent op 6 november 2021.

Foto MARCO DE SWART / ANP

Na drieënhalf jaar voorbereiding is Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam begonnen met de verhuizing van alle 151.000 collectiestukken naar het nieuwe depotgebouw. Het spiegelende, komvormige en 39,5 meter hoge gebouw pal naast het museum gaat op 6 november open. Het wordt volgens het museum het eerste publiekstoegankelijke museumdepot ter wereld. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de wereld achter de schermen van een museum: bijvoorbeeld zien hoe kunst wordt opgeslagen en gerestaureerd.

Lees ook: Schatgraven in de rijk gevulde depots van onze musea

De bouw van het depot, een ontwerp van architectenbureau MVRDV, heeft 94 miljoen euro gekost. De filantropische stichting De Verre Bergen van de Rotterdamse familie Van der Vorm heeft daarvan 40 miljoen geschonken. De overige 54 miljoen is geleend. Om de exploitatie rond te krijgen zijn jaarlijks 150.000 bezoekers nodig. Behalve uit entreegelden zullen er ook inkomsten zijn uit verhuur van opslagruimten, het verrichten van dienstverlening en het restaurant op de bovenste van de zes etages.

Lees ook deze column: Suikeroom