Minister Van Ark: altijd duidelijk geweest dat Sywert van Lienden winst wilde maken

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ging er nooit vanuit dat de Relief Good Alliance van Sywert van Lienden belangeloos opereerde, „omdat duidelijk was dat het hier een bv betrof”. Dat schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) dinsdag in haar beantwoording van Kamervragen. Het was voor het ministerie geen overweging dat de aanbieder winst of verlies zou maken. Ook voldeed het aanbod van Van Lienden voor de aanschaf van veertig miljoen mondkapjes aan de gestelde criteria rond „prijs, kwaliteit en snelle levering”. VWS betaalde voor de mondkapjes een bedrag van honderd miljoen euro.

Uiteindelijk hielden Van Lienden en mede-oprichters Bernd Damme en Camille van Gestel van de Relief Good Alliance samen zo’n twintig miljoen euro over aan de deal. Volgens Van Ark is „het beeld dat er exorbitante winst gemaakt zou zijn gemaakt aan een internationale crisis niet goed”. Ze vindt het goed dat er kritisch gekeken wordt naar de bestellingen die het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft gedaan, maar wijst daarbij op de „uitzonderlijke omstandigheden” waarin gehandeld moest worden. De vraag vanuit de zorg naar persoonlijke beschermingsmiddelen was aan het begin van de coronacrisis groot en VWS had geen ervaring met een sturende rol bij inkoopprojecten, aldus Van Ark. „Al doende moest hier invulling aan gegeven worden.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste etmaal zonder coronadode in VK sinds begin pandemie