Met je blote voeten in de mediterrane daktuin

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze keer: een geheime daktuin met twee vertroetelde bomen.

Foto Sven Benjamins Photography

Wat zou de 25-jarige dwergiep hebben gedacht toen hij door een hijskraan werd opgetild, door de lucht zweefde en landde op een dak in Amsterdam-Noord? Om sindsdien te worden vertroeteld door Anne van Abkoude (61) en haar man Branko Vlamings (62), die hem uitkozen uit vele honderden bomen op een Brabantse kwekerij. Branko, lachend: „Andere mensen nemen een hond.” Anne: „Soms app ik foto’s naar de bomenman, of het wel goed gaat met mijn boom.”

Een daktuin was voor hen de enige mogelijkheid, hun kavel moest van voor tot achter worden bebouwd. En ze wilden een tuin, niet een platje met wat potten. Dus rust hun zelfbouwhuis op extra stevige palen en kan het dak meer gewicht aan dan normaal. Toch schoot de daktuin er nog bijna bij in: op het moment suprême was het geld op. Branko: „We hebben toen gekozen voor in wezen geen keuken – nou ja een hapsnap keuken, beetje van Ikea, beetje van jezelf – en wél een tuin.”

Het is een ommuurde tuin met wit kasteelgrind, vriendelijk voor de blote voeten. Tegenover de bonsaï-achtige dwergiep staat ook nog een Bredase reus, een meerstammige mispel. Een waterberging onderin slaat neerslag voor ze op. De sfeer is mediterraan, verstild. Branko: „Wij wilden een omsloten, bijna geheime tuin.”

Foto Sven Benjamins Photography
Foto Sven Benjamins Photography
Foto Sven Benjamins Photography

Vooraf wisten ze niet eens of het kon, bomen op het dak. Ja hoor, zei de bomenman: met kluit en stevig verankerd. En alleen windbestendige soorten, want hoog op een dak waait het altijd, ook met 2.5 meter hoge muren. Een van de kijkgaten in die muren heeft nu glas, want na een half jaar in de wind begon de dwergiep toch wat blaadjes te verliezen.

Wat is niet ideaal?

Branko: „De muren hadden nog een meter hoger mogen zijn. Met minder gaten.” Anne: „Ik ben altijd bang dat het te donker wordt. De gaten zijn ook vensters op de stad. Maar ik geef toe: qua wind had wat minder gaten wel gemogen.”

Heeft u een ideale slaapkamer, garage, wc? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl. o.v.v. Ideale ruimte