Massaontvoering

Gewapende overvallers ontvoeren weer tientallen Nigeriaanse scholieren

Gewapende overvallers hebben zondag in het noorden van Nigeria opnieuw tientallen leerlingen van een school ontvoerd. In een interview met persbureau Reuters zegt het hoofd van de Salihu Tanku School in de stad Tegina dat zwaarbewapende kidnappers op motoren arriveerden en wild om zich heen begonnen te schieten. Een persoon kwam daarbij volgens een woordvoerster van de gouverneur in de staat Niger om het leven. Volgens haar werden elf kinderen kort na de aanval weer vrijgelaten, omdat ze te klein waren om te lopen. Ook zou een onbekend aantal leerlingen kans hebben gezien te ontsnappen. Hoeveel leerlingen de aanvallers precies hebben ontvoerd, is nog onduidelijk. Er zouden op het moment van de aanval zo’n tweehonderd leerlingen aanwezig zijn geweest.

Massaontvoeringen van scholieren en studenten komen in het onrustige noorden van Nigeria regelmatig voor. Berucht werd de kidnap van zo’n 250 schoolmeisjes door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram uit de stad Chibok in 2014. Veel ontvoeringen hebben geen politieke achtergrond: de daders zijn vaak gewapende bendes die uit zijn op losgeld.

Lees ook dit interview met onderzoeker Mausi Segun: Boko Haram wint: de scholen in Nigeria zijn kapot

De ontvoering in Tegina komt een dag na de vrijlating van veertien studenten in de naastgelegen staat Kaduna. Persbureau AFP meldt op basis van de lokale pers dat hun ouders 180 miljoen naira (357.000 euro) losgeld betaald zouden hebben. Vijf studenten zouden in de dagen na de ontvoering geëxecuteerd zijn om de druk op hun families op te voeren.

Lees ook dit artikel: In Nigeria gaan kinderen met gevaar voor eigen leven naar school

De golf ontvoeringen die het noorden van Nigeria nu in zijn greep houdt, begon in december met de kidnap van honderden jongens uit een kostschool in Katsina. Die leidde tot een protestgolf onder Nigeriaanse gebruikers van sociale media tegen de onveiligheid in de regio. In totaal werden sinds december in het noorden van Nigeria al ten minste 730 scholieren en studenten slachtoffer van ontvoering.