Kabinet vervangt inreisverbod door quarantaine- en testplicht

Met de test- en quarantaineverplichting hoopt het kabinet het aantal nieuwe besmettingen te beperken.
Met de test- en quarantaineverplichting hoopt het kabinet het aantal nieuwe besmettingen te beperken. Foto Evert Elzinga/ANP

Reizigers uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied moeten vanaf dinsdag bij aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine en een negatieve testuitslag tonen. Die restricties gelden in plaats van vliegverbod naar Nederland, dat tot 1 juni was ingesteld. Dat heeft het demissionaire kabinet maandagavond bekendgemaakt. Wel is er nog een Europees inreisverbod van kracht voor reizigers uit Zuid- en Midden-Amerika, India en en Zuid-Afrika.

Het kabinet hanteert een lijst met 25 landen die als zeerhoogrisicogebied worden beschouwd, omdat daar een hoog infectierisico is. Op die lijst staan veel Zuid-Amerikaanse landen, maar ook enkele Europese bestemmingen als Zweden, Litouwen en Cyprus. Reizigers uit de zeventien landen waar een zorgwekkende virusvariant rondwaart, zoals India, Brazilië en Zuid-Afrika, moeten bovendien voor vertrek een negatieve sneltest laten zien. Op die manier hoopt het demissionaire kabinet nieuwe besmettingen buiten de deur te houden. Het Outbreak Management Team (OMT) vindt dat een quarantaine- en testplicht genoeg veiligheid biedt om de vliegverboden in te trekken.

Uitzonderingen
Mensen uit zeerhoogrisicogebied mogen alleen naar Nederland komen als ze zich kunnen beroepen op een van de uitzonderingen van het inreisverbod, bijvoorbeeld als ze in Nederland moeten zijn voor een bevalling of een begrafenis. Ook enkele beroepen, zoals grenswerkers, diplomaten en journalisten, komen in aanmerking voor de uitzondering. De nieuwe regels gelden ook voor mensen die met de auto of boot naar Nederland komen. Zij moeten in Nederland tien dagen in quarantaine. Als ze na vijf dagen negatief testen, mogen ze eerder de deur uit.

Het ministerie van Volksgezondheid wil dat hiervoor opgeleide belteams gaan controleren of reizigers uit hoogrisicogebied ook daadwerkelijk in isolatie leven. Bij een vermoeden dat de regel wordt geschonden, kan een burgemeester een toezichthouder sturen ter controle. Wie de regel overtreedt, riskeert een boete van 435 euro. Deze regels gelden ongeacht het vervoersmiddel: automobilisten moeten bij het binnenrijden van Nederland een uitgeprinte quarantaineverklaring bij zich hebben, waarin ze beloven in isolatie te gaan.

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het „onlogisch” dat het kabinet alle vliegverboden opheft. „Dit is onverstandig en stimuleert reizen uit virusbrandhaarden via Schiphol”, schrijft hij op Twitter. Paternotte zou liever zien dat Nederland het voorbeeld van de Duitse regering volgt, die een inreisverbod hanteert voor reizigers uit India en het Verenigd Koninkrijk vanwege de daar ontdekte virusvarianten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Frankrijk biedt Europarlementariërs vaccin aan in Straatsburg’