Een espressomachine met kwaliteit én de looks

Ontmanteld Wat openbaart zich als je een bekend product demonteert? Deze maand een espressomachine van Kees van der Westen.

Espressomachine Kees van der Westen.
Espressomachine Kees van der Westen. Foto Peter Lipton

Van de duizenden espressomachines die Kees van der Westen (65) bouwde is het exemplaar bij een koffiebranderij in Napels hem het dierbaarst. Dat hij als ontwerper en machinefabrikant uit Eindhoven wist door te dringen tot het hart van koffieland Italië vervult hem met trots.

Als student industrieel ontwerpen maakte Van der Westen in 1984 zijn eerste espressomachine. Na zijn opleiding ging hij door met bouwen van fraai vormgegeven en technisch innovatieve espressomachines. Een bezigheid die hij jarenlang combineerde met het importeren van Italiaanse koffiemachines. Sinds 2004 concentreert Van der Westen zich op de fabricage van zijn eigen producten. Zijn bedrijf telt inmiddels vijftien werknemers en produceert dit jaar zo’n 800 machines, die voor het merendeel worden geëxporteerd, vooral naar Azië.

Van de vier leverbare modellen is de Speedster (vanafprijs 10.500 euro) het kleinst. Het is een apparaat voor koffieliefhebbers die „heel graag willen”, zegt dochter Yvette van der Westen, verantwoordelijk voor de pr. Met een piekbelasting van 3.100 watt is een aparte elektragroep vereist en de machine werkt bij voorkeur met een rechtstreekse aansluiting op een waterleiding. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is gewenst, maar dan „kunnen de kleinkinderen er straks ook nog koffie mee zetten”.

Met zijn glimmende metalen behuizing en ronde vormen vertoont de Speedster verwantschap met Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. Het uiterlijk is belangrijk, zegt Yvette: „Wij kunnen alleen op kwaliteit en looks concurreren, nooit op prijs.”

Op enkele kleine onderdelen na is alles zelf ontworpen en in Brabant gefabriceerd, ook de kabelbomen (links op de foto) en andere elektronica. Een belendend bedrijf op het industrieterrein levert de door Van der Westen getekende boiler voor de koffie (middenboven).

De machinebouwer produceert alleen op bestelling. Eén monteur zou een Speedster in twee dagen kunnen assembleren. De praktijk is anders: vier monteurs zetten in zo’n drie weken tijd steeds plukjes machines in elkaar.