‘Frankrijk biedt Europarlementariërs vaccin aan in Straatsburg’

Het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg.
Het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. Foto Patrick Seeger/EPA

De Franse overheid biedt alle Europarlementariërs en hun medewerkers een coronavaccinatie aan als zij volgende week in Straatsburg komen vergaderen. Dat zou blijken uit een brief die in handen is van de NOS.

Het Europarlement vergadert minstens twaalf keer per jaar in Straatsburg. Door de coronapandemie zijn de politici al meer dan een jaar niet in Frankrijk geweest en dat ligt in het land gevoelig. Omdat sinds deze week alle leeftijdsgroepen in Frankrijk een vaccin kunnen krijgen, probeert president Emmanuel Macron de parlementariërs met een prik te overtuigen alsnog naar Straatsburg af te reizen. Donderdag besluiten de voorzitters van de Europese fracties of de vergadering in Frankrijk volgende week doorgaat.

De NOS heeft enkele Nederlandse Europarlementariërs gesproken die zeggen geen gebruik te zullen maken van het aanbod. Vera Tax van de PvdA noemt het „bizar” en vindt het vreemd dat Frankrijk geen rekening houdt met de bijwerkingen van het vaccin. Het risico is volgens haar dat de politici en hun medewerkers na vaccinatie het gebouw van het Europees Parlement niet meer in kunnen, omdat ze koorts hebben. Samira Rafaella van D66 vindt het „onverantwoord” om in een pandemie naar Straatsburg te reizen en zegt dat ze haar werk prima online kan doen.

Lees ook: Komt het Parlement ooit terug naar Straatsburg? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste etmaal zonder coronadode in VK sinds begin pandemie