Eerste etmaal zonder coronadode in VK sinds begin pandemie

Het Chinese Sinovac is goedgekeurd door de WHO voor spoedgevallen.
Het Chinese Sinovac is goedgekeurd door de WHO voor spoedgevallen. Foto Lillian Suwanrumpha/AFP

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland:

  • Voor het eerst sinds het coronavirus in maart vorig jaar ook in het Verenigd Koninkrijk werd geregistreerd, zijn in een etmaal in het land geen nieuwe coronadoden gemeld. Dat blijkt dinsdag uit berichtgeving van Britse media waaronder de BBC. Het aantal coronabesmettingen neemt wel licht toe, vooral door de aanwezigheid van de Indiase variant van het virus in het VK. Dinsdag werden 3.165 nieuwe positieve coronatests gemeld, tegen 2.493 een week eerder.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dinsdag het tweede Chinese vaccin goedgekeurd voor wereldwijd gebruik. Het gaat om Sinovac, dat nu gebruikt kan worden bij spoedgevallen, meldt persbureau Reuters. Met de goedkeuring geeft de WHO aan dat het vaccin effectief is en voldoet aan de richtlijnen van de organisatie. De WHO maakt hiermee de weg vrij om het vaccin te kunnen gebruiken in ontwikkelingslanden, in het COVAX-programma. Dat verdeelt vaccins onder armere landen uit. Het vaccin van Sinovac is goedgekeurd voor gebruik voor volwassenen boven de achttien jaar. Er zijn twee doses van het vaccin nodig. Zo’n drie weken geleden keurde de WHO het vaccin van Sinopharm ook goed voor spoedgevallen.
  • De Europese Unie zou van plan zijn om Japan toe te voegen aan de lijst met veilige landen voor non-essentiële reizen. Dat zou betekenen dat Japanse toeristen binnenkort naar de lidstaten van de EU kunnen reizen, zonder strenge coronavoorwaarden. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. De individuele landen kunnen wel nog bepalen dat er een negatieve coronatest of quarantaine nodig is voor reizigers het land in mogen. Toeristen uit het Verenigd Koninkrijk zouden volgens Reuters nog niet zomaar naar de Europese Unie mogen reizen. Dat zou komen door een stijging in het aantal coronabesmettingen door de Indiase variant. Woensdag praat de EU opnieuw over de lijst. Daar staan nu alleen Australië, Israël en Singapore op. Het idee is dat de lijst voor consistentie binnen de EU moet zorgen, maar in de praktijk zijn de regels per land verschillend. Zo mogen toeristen uit het Verenigd Koninkrijk nog niet op vakantie naar Frankrijk, maar wel naar Portugal en Spanje.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Afgelopen week fors minder positieve coronatests en ziekenhuisopnames