Eerste dertigers aan de beurt voor afspraak coronaprik

Vanaf vandaag kunnen mensen die in 1981 zijn geboren een afspraak maken voor een vaccinatie tegen Covid-19. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) deze middag bekendgemaakt. Een deel van de 210.000 Nederlanders uit dit geboortejaar zijn nu 39 jaar oud, waarmee de eerste dertigers die niet in een voorrangscategorie zitten, aan de beurt zijn voor hun prik.

De afgelopen dagen werden vaak twee jaartallen tegelijk vrijgegeven, waardoor op sociale media tevergeefs werd gehoopt dat ook mensen uit 1982 vandaag aan de beurt zouden zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid kan niet zeggen wanneer dit wel het geval is. „Het is elke dag weer een puzzel om te bekijken hoeveel vaccins er binnenkomen en hoeveel mensen in een geboortejaar zitten, en dus wie we kunnen uitnodigen. Die puzzel wordt ‘s ochtends steeds opnieuw gelegd door het RIVM.”

In totaal meer dan 9,3 miljoen coronaprikken toegediend in Nederland, zo is te zien op het Coronadasboard van de overheid. Dagelijks worden er momenteel gemiddeld ruim 128.000 mensen gevaccineerd. Mensen die aan de beurt zijn om een afspraak in te plannen, kunnen dat direct doen via de website. Daags nadat hun geboortejaar is vrijgegeven, volgt ook nog een persoonlijke uitnodiging per post met de mogelijkheid om telefonisch een afspraak te maken.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Vandaag zijn de allereerste dertigers aan de beurt. Geboren in 1981? Dan kun je vanaf 11:30 uur online een afspraak maken voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Ga dus straks naar de site, plan de prik en tip leeftijdsgenoten! 👉 https://t.co/Gymdf4GlTA https://t.co/SupWf2rr2e
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taakstraf voor bedreigen NOS-medewerkers om coronaverslaggeving