De Jonge biedt AstraZeneca-weigeraars alternatief vaccin aan

Demissionair minister De Jonge hoopt dat de vaccinatieweigeraars zich alsnog laten inenten.
Demissionair minister De Jonge hoopt dat de vaccinatieweigeraars zich alsnog laten inenten. Foto Rob Engelaar/ANP

Nederlanders die het AstraZeneca-vaccin hebben geweigerd, krijgen een nieuwe kans om zich te laten inenten met de vaccins van Pfizer of Moderna. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) meldt aan Nieuwsuur dat hij dat dinsdag per brief aan de Tweede Kamer zal meedelen. De weigeraars kregen het AstraZeneca-vaccin door hun huisarts aangeboden, maar kunnen terecht bij de GGD voor een prik met een van de andere middelen.

Een onbekend deel van de 60- tot 64-jarigen weigerde AstraZeneca bij hun huisarts vanwege berichten over ernstige bijwerkingen. Een petitie gericht aan De Jonge waarin de weigeraars het verzoek neerleggen om 60-plussers de vrijheid te geven te kiezen voor Moderna of Pfizer, is meer dan 16.000 keer ondertekend. Het standpunt van het demissionaire kabinet was tot dusver om geen alternatief aan te bieden, maar daar komt de minister nu dus op terug.

Op basis van een advies van de Gezondheidsraad begin april worden Nederlanders onder de zestig jaar niet meer gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Dit vanwege zeer zeldzame maar ernstige bijwerkingen die werden opgemerkt bij mensen die onlangs waren gevaccineerd met het middel. Die complicatie - een trombotische aandoening in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes - is vooral aangetroffen bij jongeren die zijn ingeënt met AstraZeneca. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot vorige week van dertien vrouwen en drie mannen tussen de 20 en 66 jaar een melding gehad van deze bijwerking; in totaal zijn 1,9 miljoen AstraZeneca-prikken gezet.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste dertigers aan de beurt voor afspraak coronaprik