CDA-leider Wopke Hoekstra vindt links kabinet ‘niet voor de hand’ liggen

Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66) na afloop van hun gesprek met informateur Mariëtte Hamer.
Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66) na afloop van hun gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Foto Bart Maat/ANP

Wopke Hoekstra (CDA) vindt een coalitie met VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks „niet het meest voor de hand liggen”. Dat zei hij dinsdag na een gesprek met D66-leider Sigrid Kaag bij informateur Mariëtte Hamer, meldt persbureau ANP. Volgens Hoekstra zijn de verschillen tussen zijn eigen partij en de PvdA en GroenLinks nog steeds „zeer groot”.

Hoekstra wil zich onder meer sterk maken voor de middenklasse, veiligheid en een betrouwbare overheid, zei hij. Als de andere partijen het CDA op die punten niet genoeg tegemoetkomen, dan zal de partij in de oppositie gaan. Verder wilde hij, net als Kaag, niet ingaan op de inhoud van het gesprek dat hij met Hamer heeft gevoerd. „Het is nu niet het moment om dat uitgebreid te zitten nabespreken”, zei Hoekstra.

Informateur Hamer voert vandaag nog twee andere gesprekken. Om 16.00 uur komen Kaag, Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) gezamenlijk langs. Om 19.30 uur spreekt ze met Hoekstra en Mark Rutte (VVD). Maandag sprak ze met Rutte en Kaag tegelijk. Na afloop van het gesprek lieten de twee politici niks los. Hamer heeft tot 6 juni om haar opdracht af te ronden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: CDA-leider Wopke Hoekstra vindt links kabinet ‘niet voor de hand’ liggen