Afgelopen week fors minder positieve coronatests en ziekenhuisopnames

Afgelopen week, van 26 mei tot 1 juni, zijn 43 procent minder Covid-19-patiënten in het ziekenhuis opgenomen dan de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwe weekcijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag heeft gepubliceerd. Ook het aantal coronabesmettingen lijkt af te nemen. Afgelopen week telde het instituut 20.608 nieuwe positieve coronatests: een daling van 18 procent ten opzichte van de week daarvoor.

De krimp in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is ook te zien op de intensive cares. Van vorige week woensdag tot vandaag 10.00 uur werden 112 Covid-19-patiënten opgenomen in een IC. Dat is, net als het totaalaantal nieuwe ziekenhuisopnames, een afname van 43 procent ten opzichte van een week eerder.

Het feit dat steeds meer Nederlanders gevaccineerd zijn, is volgens het RIVM duidelijk zichtbaar in de leeftijden van de opgenomen Covid-19-patiënten. Tot half mei was meer dan de helft van hen ouder dan zestig jaar. Die leeftijdsverdeling veranderde in de tweede helft van mei, toen evenveel Covid-19-patiënten van 40 tot 59 jaar in het ziekenhuis werden opgenomen als patiënten in de leeftijd van 60 tot 79 jaar. Tot nu toe zijn krap 9,5 miljoen (eerste) vaccinaties gezet. Op dit moment kunnen Nederlanders die zijn geboren in of voor 1981 een vaccinatieafspraak maken.

Intussen zijn ook de dagcijfers gepubliceerd. De afgelopen 24 uur zijn bij het RIVM 2.530 positieve coronatests gemeld, 481 meer dan op maandag. Momenteel liggen 1.240 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, een afname van 87 ten opzichte van een etmaal geleden. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC liggen 447 mensen met Covid-19, dertig minder dan op maandag.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste dertigers aan de beurt voor afspraak coronaprik