Thuiskok.

Dessert

Het voorgerecht is altijd mijn favoriete gang geweest als ik uit eten ga. Ik weet niet of het u weleens is opgevallen, maar chefs permitteren zich meer vrijheid, meer creativiteit en weten dus vaker te verrassen met het kleine gerechtje waarmee de maaltijd begint dan met het hoofdgerecht, dat nog altijd vaak in het stramien van vlees of vis, koolhydraten en groente wordt opgediend.

Het minst interessant vind ik het dessert. Een zoetekauw ben ik niet, en als het kan, bestel ik liever kaas. Toch is dat wat ik u vandaag ga opdienen, een dessert. Mijn dessert, de laatste gang. Na ruim vijf jaar stop ik met deze rubriek en ga ik wat anders doen voor NRC. Mijn collega Hassnae neemt het vanaf volgende week over.

Dank voor het lezen en alle vragen, kritiek en scherpe opmerkingen. Het hoogtepunt was toch wel dat we dankzij een aantal van u een fout in een recept van De Zilveren Lepel, waarvan er wereldwijd meer dan een miljoen zijn verkocht, hebben ontdekt. Daar schrokken ze zo van bij de Engelse uitgever van de kookboekenserie, dat ze weigerden vragen erover te beantwoorden.

Enfin, wat serveer je dan als dessert? IJs natuurlijk. Echt zomers weer hebben we nog niet gehad dit jaar, maar we gaan zelf de zonnestralen in huis oproepen met de ruim 80 recepten voor ijs, sorbet, parfait, granité en mousse uit Het Grote IJsboek van Christophe Declercq. De beste man is leraar banket en ijs aan een bakkersschool in Brugge, en heeft meerdere kookboeken over ijs, taart en bakken uitgebracht.

Declercq doet zijn beroep eer aan; het boek lijkt zo op een schoolboek dat ik mezelf erop betrapte te zoeken naar huiswerkopgaven achter in het boek. Het is een technisch kookboek, met korte, voor de leek niet altijd even duidelijke instructies, functionele foto’s en ingrediëntenlijsten die tot op de gram gevolgd dienen te worden. Ook al doet Declercq een verwoede poging alles zo simpel mogelijk te maken, echt een beginnersboek is het niet. Meer voor mensen die al vaker ijs maken en er meer over willen leren.

Omdat niet alles zonder ijsmachine gemaakt kan worden, beperken we ons deze week tot de recepten waarvoor zo’n machine niet nodig is. En dan rest mij niks anders dan u dit dessert voor te schotelen en te hopen dat het smaakt. Bon appétit!