Sywert van Lienden hield 9 miljoen euro over aan mondkapjesdeal

De oprichters van Hulproepen Alliantie: Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel.
De oprichters van Hulproepen Alliantie: Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel. Foto Daniel Niessen

Sywert van Lienden heeft ruim 9 miljoen euro verdiend aan zijn mondkapjesdeal met de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money (FTM) maandag. In totaal werd ruim 20 miljoen euro verdiend: Van Liendens twee zakenpartners ontvingen ieder meer dan 5 miljoen euro winst. Van Lienden heeft het bedrag aan FTM bevestigd.

De oprichters van non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie – naast Van Lienden zijn dat Bernd Damme en Camille van Gestel – hebben volgens FTM een constructie opgetuigd om hun winst in onder te brengen. Die van Van Lienden heet Duyfken CV en daar heeft de politiek commentator 9 miljoen euro naar doorgesluisd, zag FTM in stukken van de Kamer van Koophandel. Van Lienden zegt tegen het platform dat het om 97,5 procent van zijn verdiensten uit de mondkapjeshandel gaat. Damme ontving 5,7 miljoen euro, Van Gestel 5,4 miljoen euro.

Volgens FTM zouden ondernemers zo’n constructie gebruiken om vermogen verborgen te houden. Van Lienden zegt tegen het onderzoeksplatform dat hij Duyfken CV heeft opgezet om „een duidelijk onderscheid te maken tussen Sywert van Lienden privé en het vergaarde kapitaal”. Hij zegt dat in de zomer van 2020 duidelijk werd dat het resultaat van Relief Goods Alliance veel positiever uit zou vallen dan verwacht.

De ondernemers zijn al enige tijd in opspraak vanwege een mondkapjesdeal van 100 miljoen euro die ze vorig jaar sloten met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De veertig miljoen mondkapjes die met dat geld uit China zijn geïmporteerd zijn volgens het RIVM onveilig. Van Lienden beweerde steeds dat hij zonder winstoogmerk handelde. De Volkskrant kwam erachter dat de ondernemers de orders factureerden op naam van Relief Goods Alliance, een commerciële bv, waarmee ze geld overhielden aan de verkoop.

Van Lienden wil niet inhoudelijk reageren tegenover NRC. Hij verwijst naar zijn reactie aan FTM.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sywert van Lienden hield 9 miljoen euro over aan mondkapjesdeal