Omzet reisbranche gedaald met 65 procent in eerste kwartaal 2021

De reisbranche is hard geraakt door de coronacrisis.
De reisbranche is hard geraakt door de coronacrisis. Foto Koen van Weel/ANP

De omzet van de reisbranche is in het eerste kwartaal van 2021 gedaald met 65,1 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de zakelijke dienstverlening als geheel daalde met 5,5 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van nieuwe kwartaalcijfers. De omzet van de zakelijke dienstverlening daalt daardoor voor het vierde kwartaal op rij, maar de daling is wel ieder kwartaal kleiner geworden.

De reisbranche was een van de eerste sectoren die geraakt werd door de coronacrisis in 2020. Daardoor lag de omzet in het eerste kwartaal vorig jaar al 23,4 procent lager, vergeleken met het jaar ervoor. De reclamebranche zette in het eerste kwartaal van dit jaar 11,5 procent minder om en boekte daarmee na de reisbranche de grootste omzetdaling binnen de zakelijke dienstverlening.

Er zijn ook sectoren waar de omzet weer toeneemt. Zo zetten IT-dienstverleners 4,6 procent meer om en was de omzet van de juridische dienstverlening in het eerste kwartaal 5,4 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Ook bij de administratieve dienstverlening was de omzet hoger dan een jaar eerder: 3,8 procent. Het CBS meldt daarnaast dat het vertrouwen van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening is gestegen naar 6,5 in het tweede kwartaal. Daarmee is het vertrouwen voor het eerst positief nadat het vorig jaar kelderde als gevolg van de coronacrisis.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 1 juno