Officieel dodental Peru naar boven bijgesteld, Curaçao versoepelt maatregelen

Een graf wordt gegraven in het Peruaanse Iquitos. Het land heeft zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis.
Een graf wordt gegraven in het Peruaanse Iquitos. Het land heeft zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. Foto Rodrigo Abd/AP

Een greep uit het coronanieuws in het buitenland:

  • Het dodenaantal als gevolg van het coronavirus is in Peru drastisch omhoog bijgesteld. Volgens de regering zijn er zeker 180.764 mensen overleden aan Covid-19. Dat zijn er fors meer dan de 69.000 doden waar tot maandag vanuit werd gegaan, meldt persbureau Reuters. Peru heeft flink te lijden gehad onder de coronapandemie. De ziekenhuizen zaten overvol met patiënten en de vraag naar medische zuurstof was groter dan de voorraad. Experts waarschuwden al dat het dodenaantal veel hoger zou zijn. Het was volgens de regering vanwege een gebrek aan coronatests moeilijk te bepalen of iemand was overleden aan de gevolgen van het virus.
  • Curaçao versoepelt vanaf woensdag enkele coronamaatregelen. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath maandag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. De avondklok geldt dan vanaf 01.00 uur in plaats van 23.00 uur. Deze blijft van kracht tot 04.30 uur ‘s ochtends. Uitgaansgelegenheden die daarvoor toestemming hebben, mogen daardoor open blijven tot middernacht. In sommige gebieden keert Curaçao zelfs terug naar de situatie voor de coronapandemie, maar Rhuggenaath benadrukt volgens ANP het belang van het houden van afstand, het wassen van handen en het vermijden van grote gezelschappen. In de afgelopen acht dagen zijn er twee besmettingen geregistreerd, terwijl er zevenduizend mensen zijn getest. Er zijn 27 besmettingen op het eiland bekend.
  • De Duitse regering gaat testcentra voor het coronavirus strenger controleren. Vorige week doken meerderere berichten op van fraude. De Sueddeutsche Zeitung en ARD meldden bijvoorbeeld dat particuliere centra meer tests in rekening hebben gebracht dan ze uitvoerden. De Duitse regering biedt de inwoners minstens één gratis test aan en sommige deelstaten zelfs één test per dag. Daardoor zijn de afgelopen weken massaal particuliere testcentra opgericht. De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn wil nu bespreken hoe de controle eruit moet gaan zien.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Mogelijk toch grote schermen op terrassen voor kwart- en halve finales EK