Mogelijk toch grote schermen op terrassen voor kwart- en halve finales EK

Voetballiefhebbers kunnen de kwart- of halve finales van het aanstaande Europees Kampioenschap voetbal mogelijk toch kijken op terrassen. Dat wil een aantal burgemeesters in het Veiligheidsberaad, waarin de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s en tevens burgemeesters samenwerken, zo meldt persbureau ANP maandag na afloop van hun wekelijkse vergadering.

Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) heeft na afloop van het Veiligheidsberaad gezegd dat het kabinet na medio juni opnieuw bekijkt of het EK op grote schermen in de buitenlucht kan worden bekeken, aldus de NOS. De eerste twee wedstrijden die Nederland speelt, tegen Oekraïne (13 juni) en Macedonië (17 juni), zullen daarmee waarschijnlijk niet op horecaschermen te zien zijn.

Eerder drongen de burgemeesters van het Veiligheidsberaad juist aan op een verbod op het plaatsen van dergelijke videoschermen. Dat verbod zou landelijk moeten gelden, om te voorkomen dat supporters massaal naar gemeenten trekken waar het eventueel wel mogelijk zou zijn om de wedstrijden op grote schermen te kijken. Ook het demissionaire kabinet raadde het plaatsen van videoschermen af. Het EK begint op 11 juni en eindigt precies een maand later.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 40 procent van vijfde ronde NOW-aanvragen toegekend aan horeca