Laatste nieuws coronacrisis

Mogelijk toch grote schermen op terrassen voor kwart- en halve finales EK

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op maandag 31 mei het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland bij omtrent de coronapandemie. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • De kwart- of halve finales van het Europees Kampioenschap voetballen zijn misschien toch te kijken op terrassen. Dat wil een aantal burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) wil medio juni opnieuw bekijken of het EK op grote schermen in het buitenland bekeken kan worden.
 • Ruim 40 procent van alle aanvragen voor de vijfde periode van de NOW is toegewezen aan horeca- of cateringbedrijven. Bedrijven die financieel geraakt zijn door de coronacrisis kunnen met een NOW-aanvraag een deel van hun loonkosten vergoed krijgen.
 • Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat Sywert van Lienden ruim 9 miljoen euro heeft verdiend aan zijn mondkapjesdeal met de overheid. Zijn twee zakenpartners ontvingen ieder meer dan 5 miljoen euro winst.
 • In de ziekenhuizen lagen maandag 1.327 coronapatiënten, hetzelfde aantal als een dag eerder. Het RIVM meldde dat er tussen zondag- en maandagochtend 2.134 positieve coronatests zijn geregistreerd. Het aantal positieve besmettingen daalt al enkele weken.
 • Demissionair premier Mark Rutte is maandagochtend ingeënt met het Janssen-vaccin. „Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij”, Twitterde hij.
Lees hier verder in het blog van dinsdag 1 juni

Officieel dodental Peru naar boven bijgesteld, Curaçao versoepelt maatregelen

Een greep uit het coronanieuws in het buitenland:

 • Het dodenaantal als gevolg van het coronavirus is in Peru drastisch omhoog bijgesteld. Volgens de regering zijn er zeker 180.764 mensen overleden aan Covid-19. Dat zijn er fors meer dan de 69.000 doden waar tot maandag vanuit werd gegaan, meldt persbureau Reuters. Peru heeft flink te lijden gehad onder de coronapandemie. De ziekenhuizen zaten overvol met patiënten en de vraag naar medische zuurstof was groter dan de voorraad. Experts waarschuwden al dat het dodenaantal veel hoger zou zijn. Het was volgens de regering vanwege een gebrek aan coronatests moeilijk te bepalen of iemand was overleden aan de gevolgen van het virus.
 • Curaçao versoepelt vanaf woensdag enkele coronamaatregelen. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath maandag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. De avondklok geldt dan vanaf 01.00 uur in plaats van 23.00 uur. Deze blijft van kracht tot 04.30 uur ‘s ochtends. Uitgaansgelegenheden die daarvoor toestemming hebben, mogen daardoor open blijven tot middernacht. In sommige gebieden keert Curaçao zelfs terug naar de situatie voor de coronapandemie, maar Rhuggenaath benadrukt volgens ANP het belang van het houden van afstand, het wassen van handen en het vermijden van grote gezelschappen. In de afgelopen acht dagen zijn er twee besmettingen geregistreerd, terwijl er zevenduizend mensen zijn getest. Er zijn 27 besmettingen op het eiland bekend.
 • De Duitse regering gaat testcentra voor het coronavirus strenger controleren. Vorige week doken meerderere berichten op van fraude. De Sueddeutsche Zeitung en ARD meldden bijvoorbeeld dat particuliere centra meer tests in rekening hebben gebracht dan ze uitvoerden. De Duitse regering biedt de inwoners minstens één gratis test aan en sommige deelstaten zelfs één test per dag. Daardoor zijn de afgelopen weken massaal particuliere testcentra opgericht. De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn wil nu bespreken hoe de controle eruit moet gaan zien.

Een graf wordt gegraven in het Peruaanse Iquitos. Het land heeft zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. Foto Rodrigo Abd/AP

Mogelijk toch grote schermen op terrassen voor kwart- en halve finales EK

Voetballiefhebbers kunnen de kwart- of halve finales van het aanstaande Europees Kampioenschap voetbal mogelijk toch kijken op terrassen. Dat wil een aantal burgemeesters in het Veiligheidsberaad, waarin de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s en tevens burgemeesters samenwerken, zo meldt persbureau ANP maandag na afloop van hun wekelijkse vergadering.

Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) heeft na afloop van het Veiligheidsberaad gezegd dat het kabinet na medio juni opnieuw bekijkt of het EK op grote schermen in de buitenlucht kan worden bekeken, aldus de NOS. De eerste twee wedstrijden die Nederland speelt, tegen Oekraïne (13 juni) en Macedonië (17 juni), zullen daarmee waarschijnlijk niet op horecaschermen te zien zijn.

Eerder drongen de burgemeesters van het Veiligheidsberaad juist aan op een verbod op het plaatsen van dergelijke videoschermen. Dat verbod zou landelijk moeten gelden, om te voorkomen dat supporters massaal naar gemeenten trekken waar het eventueel wel mogelijk zou zijn om de wedstrijden op grote schermen te kijken. Ook het demissionaire kabinet raadde het plaatsen van videoschermen af. Het EK begint op 11 juni en eindigt precies een maand later.

40 procent van vijfde ronde NOW-aanvragen toegekend aan horeca

Ruim 40 procent van alle aanvragen voor de vijfde periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is toegewezen aan horeca- of cateringbedrijven. Dat heeft uitkeringsinstantie UWV maandag bekendgemaakt. Bedrijven die financieel geraakt zijn door de coronacrisis kunnen met een NOW-aanvraag een deel van hun loonkosten vergoed krijgen.

Ondernemers kunnen sinds 6 mei een aanvraag doen voor de regeling die bedoeld is voor de periode april tot en met juni dit jaar. Tot nu toe keurde het UWV ​bijna 19.000 aanvragen voor deze periode goed. Daarvan waren 8.100 afkomstig van horecawerkgevers; bij elkaar krijgen zij een voorschot van 101 miljoen euro. Zeker vijfduizend aanvragen voor de vijfde periode moeten nog beoordeeld worden. De commerciële dienstverlening komt met bijna drieduizend goedgekeurde aanvragen op de tweede plek, daarna volgt de detailhandel met bijna tweeduizend goedkeuringen. De 19.000 bedrijven die tot nu toe een voorschot kregen toegekend, hebben bij elkaar 375.000 werknemers in dienst. Gemiddeld leden deze ondernemingen 61 procent omzetverlies, aldus het UWV.

Werkgevers kunnen uiterlijk tot en met 30 juni een aanvraag indienen. Wie steun aanvraagt, kan maximaal 85 procent van de loonkosten vergoed krijgen wanneer alle omzet is weggevallen. Aanvankelijk betreft het toegewezen bedrag een voorschot: het UWV betaalt 80 procent van de tegemoetkoming, verdeeld over drie termijnen. In een latere fase wordt de definitieve steun per bedrijf op basis van de daadwerkelijk gerealiseerde omzet bepaald. Bij die definitieve berekening zal blijken welke bedrijven (een deel van) het geld moeten terugbetalen of juist extra ontvangen.

Voor de eerste twee NOW-periodes, in het begin van de coronacrisis, worden de definitieve bedragen momenteel berekend. Volgens het UWV moet tot nu toe ongeveer 60 procent van de bedrijven (een deel van) het voorschot terugbetalen en krijgt 40 procent van de ondernemingen extra geld gestort.

WHO duidt coronavarianten met Grieks alfabet, Frankrijk vaccineert iedereen boven 18 jaar

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat varianten van het coronavirus voortaan aanduiden met letters uit het Griekse alfabet. Dat heeft de Amerikaanse epidemioloog Maria van Kerkhove bekendgemaakt op Twitter. De letters moeten aanduidingen als ‘Britse’ of ‘Indiase’ variant gaan vervangen. Die aanduidingen kunnen namelijk als stigmatiserend worden gezien, zegt de WHO. Ook moet het discussies over het coronavirus eenvoudiger maken. De Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indiase variant zullen voortaan aangeduid worden met Alpha, Bèta, Gamma en Delta. Toekomstige mutaties krijgen een andere letter. Er zijn 24 letters in het Griekse alfabet. Als die allemaal gebruikt zijn, dan wordt er iets anders bedacht. De wetenschappelijke aanduidingen, zoals B.1617.2 voor de Indiase variant, blijven bestaan.
 • Iedereen boven de achttien jaar in Frankrijk komt vanaf maandag in aanmerking voor een vaccin. Dat meldt persbureau AFP. Dat betekent dat er geen voorrang meer is voor ouderen of mensen met een gezondheidsrisico. De voorzitter van het Franse vaccinatieprogramma Alain Fischer zei op televisie dat de uitbreiding van de vaccinatiecampagne een belangrijke stap is om de bevolking te beschermen en „terug te keren naar een steeds normaler leven”. Hij is ervan overtuigd dat veel mensen zich gaan laten vaccineren. Inmiddels heeft ongeveer 38 procent van de totale bevolking in Frankrijk minstens één injectie gehad. Ook president Emanuel Macron is inmiddels gevaccineerd, twitterde hij maandag.
 • Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Vacciné !
 • Turkije gaat de coronamaatregelen vanaf dinsdag versoepelen. Dat heeft president Tayyip Erdogan maandag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het betekent onder andere dat restaurants weer open kunnen gaan voor een gelimiteerd aantal gasten. De avondklok gaat vanaf dinsdag een uur later in, vanaf 22.00 uur. Erdogan had eerder al veel maatregelen opgeheven, maar kwam daar in april op terug, toen het aantal besmettingen toenam. Dagelijks werden er toen 60.000 positieve coronatests gemeld. Maandag ging het om 6.943 nieuwe meldingen van positieve coronatests, op een bevolking van 84 miljoen inwoners.

Een vrouw krijgt een vaccin in Frankrijk. Foto Fred Tanneau/AFP

Sywert van Lienden hield 9 miljoen euro over aan mondkapjesdeal

Sywert van Lienden heeft ruim 9 miljoen euro verdiend aan zijn mondkapjesdeal met de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money (FTM) maandag. In totaal werd ruim 20 miljoen euro verdiend: Van Liendens twee zakenpartners ontvingen ieder meer dan 5 miljoen euro winst. Van Lienden heeft het bedrag aan FTM bevestigd.

De oprichters van non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie – naast Van Lienden zijn dat Bernd Damme en Camille van Gestel – hebben volgens FTM een constructie opgetuigd om hun winst in onder te brengen. Die van Van Lienden heet Duyfken CV en daar heeft de politiek commentator 9 miljoen euro naar doorgesluisd, zag FTM in stukken van de Kamer van Koophandel. Van Lienden zegt tegen het platform dat het om 97,5 procent van zijn verdiensten uit de mondkapjeshandel gaat. Damme ontving 5,7 miljoen euro, Van Gestel 5,4 miljoen euro.

Volgens FTM zouden ondernemers zo’n constructie gebruiken om vermogen verborgen te houden. Van Lienden zegt tegen het onderzoeksplatform dat hij Duyfken CV heeft opgezet om „een duidelijk onderscheid te maken tussen Sywert van Lienden privé en het vergaarde kapitaal”. Hij zegt dat in de zomer van 2020 duidelijk werd dat het resultaat van Relief Goods Alliance veel positiever uit zou vallen dan verwacht.

De ondernemers zijn al enige tijd in opspraak vanwege een mondkapjesdeal van 100 miljoen euro die ze vorig jaar sloten met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De veertig miljoen mondkapjes die met dat geld uit China zijn geïmporteerd zijn volgens het RIVM onveilig. Van Lienden beweerde steeds dat hij zonder winstoogmerk handelde. De Volkskrant kwam erachter dat de ondernemers de orders factureerden op naam van Relief Goods Alliance, een commerciële bv, waarmee ze geld overhielden aan de verkoop.

Van Lienden wil niet inhoudelijk reageren tegenover NRC. Hij verwijst naar zijn reactie aan FTM.

De oprichters van Hulproepen Alliantie: Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel. Foto Daniel Niessen

RIVM: 2.134 positieve coronagevallen, twee sterfgevallen

Het afgelopen etmaal zijn er 2.134 positieve coronatests binnengekomen, zo bevestigt het RIVM maandag. In totaal zijn twee personen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het aantal positieve besmettingen daalt al enkele weken, als gevolg van de op gang gekomen vaccinatiecampagne. Eerder meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat het aantal patiënten dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis is beland sinds dit weekend op het laagste punt dit jaar is aangekomen.

Instroom coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen is aan het eind van het weekend opnieuw op het laagste punt ooit. Het afgelopen etmaal werden 55 patiënten opgenomen met Covid-19, die in 10 gevallen naar de intensive care moesten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het totale aantal patiënten in ziekenhuizen is gelijk gebleven met zondag: 1.327.

80 procent volwassenen Friese Waddeneilanden gevaccineerd

Zo’n 80 procent van de volwassen inwoners van de Friese Waddeneilanden heeft nu minimaal één vaccinatie gekregen, meldt de GGD Fryslân maandag. Alle bewoners van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog tussen de 18 en 60 jaar konden zich vorige week laten inenten. Zo’n 4.400 van de 6.000 mensen die werden opgeroepen kwamen opdagen, ook waren sommigen van hen al gevaccineerd omdat zij bijvoorbeeld in de zorg werken.

Onder de bevolking tussen de 18 en 29 jaar lag de vaccinatiebereidheid iets onder de 80 procent, bij de groep erboven ruim boven de 80 procent. Volgens een woordvoerder van de GGD Fryslân zijn die aantallen voldoende om de bevolking goed te beschermen tegen het virus. Zestigplussers waren op de eilanden al eerder aan de beurt voor een vaccinatie. Zij zijn inmiddels tweemaal ingeënt.

Eind juni volgt een tweede prikmoment op de eilanden. Dan kunnen ook bewoners die zich nog niet hebben laten inenten alsnog het vaccin krijgen. De Friese Waddeneilanden zijn de eerste gemeenten waar alle volwassenen van achttien jaar en ouder geprikt worden.

Een GGD-medewerker dient een coronavaccin toe op Ameland. Foto Sem van der Wal / ANP

Massagesalons in Bangkok weer open ondanks stijging coronagevallen

 • Massagesalons, klinieken en parken in de Thaise hoofdstad Bangkok mogen na iets meer dan een maand de deuren weer openen. De regering van het Zuidoost-Aziatische land heeft maandag ondanks een stijgend aantal coronabesmettingen besloten locaties te openen waar geen clusters van besmettingen hebben plaatsgevonden. Scholen, bioscopen, sportscholen en dierentuinen blijven wel gesloten.
 • Toeschouwers van de Olympische Spelen in Tokio moeten mogelijk kunnen aantonen dat zij negatief getest of gevaccineerd zijn. De Japanse krant Yomiuri meldt maandag dat volgende maand waarschijnlijk een beslissing volgt of toeschouwers zullen worden toegestaan bij wedstrijden, en onder welke voorwaarden. Buitenlandse fans zijn sowieso niet welkom in het land, waar een groot deel van de inwoners vindt dat de Spelen vanwege de pandemie niet door moeten gaan.
 • Vietnam laat tussen 1 en 7 juni geen buitenlandse vluchten meer toe in de luchthaven van Hanoi. Persbureau Reuters meldt dat het besluit is genomen naar aanleiding van een verdubbeling van het aantal coronagevallen in de afgelopen maand. Ook de maatregelen in Hanoi en Ho Chi Minh Stad zijn aangescherpt. In Hanoi worden volgens persbureau AP alle negen miljoen inwoners getest op het virus.

De massagesalons in de Thaise hoofdstad Bangkok mogen weer open, nadat ze op 26 april de deuren sloten. Foto Rungroj Yongrit / EPA

Vaccinatieafspraak mogelijk voor mensen uit 1979 of 1980

Mensen die geboren zijn in 1979 of 1980 kunnen sinds maandagochtend online een vaccinatieafspraak maken. Het RIVM meldt dat het gaat om een groep van 420.000 mensen. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna van GGD-medewerkers.

Vanaf 4 juni kan deze groep ook per brief een uitnodiging voor vaccinatie verwachten. Dan kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. Omdat niet alle vaccinatiegegevens zijn doorgegeven, kan het zijn dat mensen al gevaccineerd zijn en toch een uitnodiging krijgen. Deze kunnen zij negeren.

Mensen geboren in 1979 of 1980 kunnen zich sinds maandagochtend aanmelden voor een prik bij de GGD. Foto Jeffrey Groeneweg / ANP

Rutte gevaccineerd met Janssen-vaccin

Demissionair premier Mark Rutte is op maandagmorgen met het Janssen-vaccin ingeënt tegen het coronavirus. Hij plaatste een foto van het moment op zijn Twitteraccount. „Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij”, schrijft hij.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij. Met heel veel dank aan alle medewerkers van @GGDGHORNL die zich elke dag inzetten om Nederland uit deze crisis te helpen. https://t.co/uwN7Lk2btU

Surinaamse ziekenhuizen kampen met een tekort aan alles

Het aantal besmettingen in Suriname stijgt snel en zet de toch al noodlijdende gezondheidszorg nog verder onder druk. Door zuurstoftekorten dient nu het zwaarste scenario zich aan: code zwart.

Code zwart in Suriname: Surinaamse ziekenhuizen kampen met tekort aan alles

Copa América niet in Argentinië

De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol heeft besloten dat de Copa América die over twee weken zou beginnen niet in Argentinië zal worden gespeeld. Dat maakte de bond in de nacht van zondag op maandag bekend via Twitter. De bond gaf geen reden voor de annulering van Argentinië als gastland, maar vermoedelijk heeft dit te maken met de toename van coronabesmettingen in Argentinië.

De Copa América zou eigenlijk in 2020 worden gespeeld, maar was toen al vanwege de uitbraak van het coronavirus uitgesteld. Op dat moment was gepland om de Zuid-Amerikaanse cup te spelen in Argentinië en Colombia, maar dat laatste land werd al geschrapt vanwege de politiek onrustige situatie aldaar.

Het voetbaltoernooi zou op zondag 13 juni beginnen met een wedstrijd tussen Argentinië en Chili, maar momenteel is het nog onduidelijk waar dit zal plaatsvinden. Conmebol stelt te kijken naar andere landen die hebben aangeboden gastland te zijn voor het voetbaltoernooi.

Een voetballer in Uruguay krijgt een vaccin van Sinovac toegediend. Foto Matilde Campodonico/AP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 30 mei:

 • Komende vrijdag gaan de eerste zorgmedewerkers uit Nederland naar Suriname. Zij gaan helpen met het bestrijden van de hevige coronagolf die momenteel in Suriname heerst. De druk op de Surinaamse zorg is zo groot dat er zuurstoftekorten ontstaan en artsen moeten kiezen welke patiënten er eerst hulp krijgen.
 • Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen sluiten hun coronaverpleegafdelingen, zo meldde de NOS op basis van onderzoek. Van de 51 ondervraagde ziekenhuizen bleken twintig instellingen dergelijke afdelingen te hebben gesloten vanwege een verminderd aantal coronapatiënten.
 • In de ziekenhuizen lagen zondagmiddag 1.327 coronapatiënten, 25 minder dan een dag eerder. Het RIVM meldde tussen zaterdag- en zondagmiddag 2.785 nieuwe positieve coronatests en zes nieuwe sterfgevallen.
 • Als de vaccinatiecampagne volgens plan verloopt, moet iedereen die geprikt wil worden per 1 september volledig gevaccineerd zijn. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) bekendgemaakt.
 • Niet alle scholen zullen komende maandag opengaan, hoewel dat wel zo is aangekondigd door het kabinet. Volgens de koepelorganisatie VO-raad hebben veel scholen meer voorbereidingstijd nodig om bijvoorbeeld nieuwe roosters te maken en te zorgen dat iedereen twee keer per week kan worden getest.

Lees het blog van zondag 30 mei hier terug