Laatste nieuws coronacrisis

‘Frankrijk biedt Europarlementariërs vaccin aan in Straatsburg’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

‘Frankrijk biedt Europarlementariërs vaccin aan in Straatsburg’

De Franse overheid biedt alle Europarlementariërs en hun medewerkers een coronavaccinatie aan als zij volgende week in Straatsburg komen vergaderen. Dat zou blijken uit een brief die in handen is van de NOS.

Het Europarlement vergadert minstens twaalf keer per jaar in Straatsburg. Door de coronapandemie zijn de politici al meer dan een jaar niet in Frankrijk geweest en dat ligt in het land gevoelig. Omdat sinds deze week alle leeftijdsgroepen in Frankrijk een vaccin kunnen krijgen, probeert president Emmanuel Macron de parlementariërs met een prik te overtuigen alsnog naar Straatsburg af te reizen. Donderdag besluiten de voorzitters van de Europese fracties of de vergadering in Frankrijk volgende week doorgaat.

De NOS heeft enkele Nederlandse Europarlementariërs gesproken die zeggen geen gebruik te zullen maken van het aanbod. Vera Tax van de PvdA noemt het „bizar” en vindt het vreemd dat Frankrijk geen rekening houdt met de bijwerkingen van het vaccin. Het risico is volgens haar dat de politici en hun medewerkers na vaccinatie het gebouw van het Europees Parlement niet meer in kunnen, omdat ze koorts hebben. Samira Rafaella van D66 vindt het „onverantwoord” om in een pandemie naar Straatsburg te reizen en zegt dat ze haar werk prima online kan doen.

Lees ook: Komt het Parlement ooit terug naar Straatsburg?

Het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. Foto Patrick Seeger/EPA

Van alfa tot omega: WHO geeft virusvarianten Griekse letters

Niemand wil geassocieerd worden met een coronavirus dat in deze pandemie wereldwijd al ruim 3,5 miljoen doden veroorzaakte. En dus geeft het altijd heibel als er zelfs maar een schijn van een relatie is tussen het vermaledijde virus en een land of groepering.

„Als Griek ben ik diep beledigd over de toe-eigening van ons klassieke en magnifieke alfabet om coronavirusvarianten te benoemen”, twitterde viroloog Theodora Hatziioannou van de Rockefeller Universiyty in New York deze week verontwaardigd. Hatziioannou reageerde daarmee op het nieuwe voorstel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om zorgwekkende varianten van SARS-CoV-2 voortaan aan te duiden met een letter uit het Griekse alfabet. Alfa, bèta, gamma en delta zijn dan de nieuwe namen van de variants of concern – respectievelijk de Britse, de Zuid-Afrikaanse, de Braziliaanse en de Indiase variant. Ook de variants of interest hebben al een Griekse letter – van èta (voorheen „de Californische”) tot kappa (een andere „Indiase variant).

Lees hier het hele artikel over de namen van virusvarianten terug

Minister Van Ark: altijd duidelijk geweest dat Sywert van Lienden winst wilde maken

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ging er nooit vanuit dat de Relief Good Alliance van Sywert van Lienden belangeloos opereerde, „omdat duidelijk was dat het hier een bv betrof”. Dat schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) dinsdag in haar beantwoording van Kamervragen. Het was voor het ministerie geen overweging dat de aanbieder winst of verlies zou maken. Ook voldeed het aanbod van Van Lienden voor de aanschaf van veertig miljoen mondkapjes aan de gestelde criteria rond „prijs, kwaliteit en snelle levering”. VWS betaalde voor de mondkapjes een bedrag van honderd miljoen euro.

Uiteindelijk hielden Van Lienden en mede-oprichters Bernd Damme en Camille van Gestel van de Relief Good Alliance samen zo’n twintig miljoen euro over aan de deal. Volgens Van Ark is „het beeld dat er exorbitante winst gemaakt zou zijn gemaakt aan een internationale crisis niet goed”. Ze vindt het goed dat er kritisch gekeken wordt naar de bestellingen die het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft gedaan, maar wijst daarbij op de „uitzonderlijke omstandigheden” waarin gehandeld moest worden. De vraag vanuit de zorg naar persoonlijke beschermingsmiddelen was aan het begin van de coronacrisis groot en VWS had geen ervaring met een sturende rol bij inkoopprojecten, aldus Van Ark. „Al doende moest hier invulling aan gegeven worden.”

Eerste etmaal zonder coronadode in VK sinds begin pandemie

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland:

 • Voor het eerst sinds het coronavirus in maart vorig jaar ook in het Verenigd Koninkrijk werd geregistreerd, zijn in een etmaal in het land geen nieuwe coronadoden gemeld. Dat blijkt dinsdag uit berichtgeving van Britse media waaronder de BBC. Het aantal coronabesmettingen neemt wel licht toe, vooral door de aanwezigheid van de Indiase variant van het virus in het VK. Dinsdag werden 3.165 nieuwe positieve coronatests gemeld, tegen 2.493 een week eerder.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dinsdag het tweede Chinese vaccin goedgekeurd voor wereldwijd gebruik. Het gaat om Sinovac, dat nu gebruikt kan worden bij spoedgevallen, meldt persbureau Reuters. Met de goedkeuring geeft de WHO aan dat het vaccin effectief is en voldoet aan de richtlijnen van de organisatie. De WHO maakt hiermee de weg vrij om het vaccin te kunnen gebruiken in ontwikkelingslanden, in het COVAX-programma. Dat verdeelt vaccins onder armere landen uit. Het vaccin van Sinovac is goedgekeurd voor gebruik voor volwassenen boven de achttien jaar. Er zijn twee doses van het vaccin nodig. Zo’n drie weken geleden keurde de WHO het vaccin van Sinopharm ook goed voor spoedgevallen.
 • De Europese Unie zou van plan zijn om Japan toe te voegen aan de lijst met veilige landen voor non-essentiële reizen. Dat zou betekenen dat Japanse toeristen binnenkort naar de lidstaten van de EU kunnen reizen, zonder strenge coronavoorwaarden. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. De individuele landen kunnen wel nog bepalen dat er een negatieve coronatest of quarantaine nodig is voor reizigers het land in mogen. Toeristen uit het Verenigd Koninkrijk zouden volgens Reuters nog niet zomaar naar de Europese Unie mogen reizen. Dat zou komen door een stijging in het aantal coronabesmettingen door de Indiase variant. Woensdag praat de EU opnieuw over de lijst. Daar staan nu alleen Australië, Israël en Singapore op. Het idee is dat de lijst voor consistentie binnen de EU moet zorgen, maar in de praktijk zijn de regels per land verschillend. Zo mogen toeristen uit het Verenigd Koninkrijk nog niet op vakantie naar Frankrijk, maar wel naar Portugal en Spanje.

Het Chinese Sinovac is goedgekeurd door de WHO voor spoedgevallen. Foto Lillian Suwanrumpha/AFP

Cito: leervertragingen in het basisonderwijs deels ingelopen

De leervertragingen in het basisonderwijs zijn na de tweede lockdown deels ingelopen. Dat concludeert het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito) na een onderzoek van toetsresultaten voor rekenen en begrijpend lezen. Het niveau van leerlingen in groep vier tot en met groep zeven is weer op hetzelfde niveau als voor de lockdowns. Wel zijn er grotere verschillen tussen leerlingen, met name op het gebied van begrijpend lezen, blijkt uit de resultaten van het onderzoek.

Voor rekenen boekten leerlingen in coronatijd, ongeacht niveau, gemiddeld méér leergroei dan voor coronatijd. De groei was groot genoeg om de vertraging uit de eerste lockdown in te lopen. Leerlingen in groep vijf hebben zich op de helft van het schooljaar zelfs verbeterd, ze scoren beter dan in de periode voor corona.

Daarbij plaatst het Cito wel de kanttekening dat het terugbrengen van de leervertragingen ten koste zou kunnen zijn gegaan van ander onderwijsaanbod. Ook is onduidelijk wat het onderwijs tijdens de lockdowns voor gevolgen heeft voor vaardigheden als de sociaal-emotionele ontwikkeling. De komende tijd gaat het Cito vervolgonderzoek doen naar de ontstane verschillen tussen leerlingen.

Leesles in Basisschool De Regenboog in Schaijk. Merlin Dalemand

250 mensen onterecht positief getest in Bergen op Zoom en Goes

Ongeveer 250 mensen hebben vorige week een onterechte positieve uitslag gekregen op hun coronatest. Ze lieten zich tussen 27 en 30 mei bij de GGD-locaties in Bergen op Zoom of Goes testen op het coronavirus met een snel- of antigeentest. Het Zeeuwse ziekenhuis Adrz meldt dinsdag dat de fout ontstond door een aanpassing van het laboratoriumsysteem in het laboratorium van Goes. Hierdoor werden testwaardes verkeerd doorgegeven aan het landelijke systeem.

De fout is maandag ontdekt en gecorrigeerd. De GGD is op de hoogte van de onterecht positieve testuitslagen. Mensen die een verkeerde uitslag hebben ontvangen worden dinsdag gebeld door de GGD Zeeland en West-Brabant. Arts-microbioloog Bas Wintermans van het Adrz noemt het in een verklaring „heel vervelend” dat mensen onterecht een positieve uitslag hebben gehad.

De 250 mensen die een verkeerde testuitslag kregen, worden dinsdag gebeld door de GGD. Robin Utrecht

Afgelopen week fors minder positieve coronatests en ziekenhuisopnames

Afgelopen week, van 26 mei tot 1 juni, zijn 43 procent minder Covid-19-patiënten in het ziekenhuis opgenomen dan de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwe weekcijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag heeft gepubliceerd. Ook het aantal coronabesmettingen lijkt af te nemen. Afgelopen week telde het instituut 20.608 nieuwe positieve coronatests: een daling van 18 procent ten opzichte van de week daarvoor.

De krimp in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is ook te zien op de intensive cares. Van vorige week woensdag tot vandaag 10.00 uur werden 112 Covid-19-patiënten opgenomen in een IC. Dat is, net als het totaalaantal nieuwe ziekenhuisopnames, een afname van 43 procent ten opzichte van een week eerder.

Het feit dat steeds meer Nederlanders gevaccineerd zijn, is volgens het RIVM duidelijk zichtbaar in de leeftijden van de opgenomen Covid-19-patiënten. Tot half mei was meer dan de helft van hen ouder dan zestig jaar. Die leeftijdsverdeling veranderde in de tweede helft van mei, toen evenveel Covid-19-patiënten van 40 tot 59 jaar in het ziekenhuis werden opgenomen als patiënten in de leeftijd van 60 tot 79 jaar. Tot nu toe zijn krap 9,5 miljoen (eerste) vaccinaties gezet. Op dit moment kunnen Nederlanders die zijn geboren in of voor 1981 een vaccinatieafspraak maken.

Intussen zijn ook de dagcijfers gepubliceerd. De afgelopen 24 uur zijn bij het RIVM 2.530 positieve coronatests gemeld, 481 meer dan op maandag. Momenteel liggen 1.240 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, een afname van 87 ten opzichte van een etmaal geleden. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC liggen 447 mensen met Covid-19, dertig minder dan op maandag.

Meer fans toegelaten bij EK-duels in Johan Cruijff Arena

Bij de vier wedstrijden op het EK voetbal die deze maand in de Johan Cruijff Arena worden gespeeld, mogen meer fans aanwezig zijn dan tot nu toe was afgesproken. De KNVB meldt dinsdag dat in overleg met het kabinet en de gemeente Amsterdam het stadion nu voor een derde gevuld mag worden in plaats van een kwart, zoals eerder overeengekomen was. Dat houdt in dat tijdens de drie groepsduels van het Nederlands elftal en een achtste finale in ieder geval 16.000 stoelen gevuld zijn.

Volgens de KNVB vindt tijdens de wedstrijden nieuw onderzoek plaats van Fieldlab Evenementen, waardoor publiek onder bepaalde voorwaarden in het stadion aanwezig mag zijn. Zo moet iedereen die het stadion in wil een negatieve coronatest overleggen. De loting voor de kaartverdeling heeft inmiddels al plaatsgevonden, mensen die niet in aanmerking komen voor een plek in het stadion hebben hun aankoopbedrag al teruggekregen. De KNVB zegt nog te bekijken hoe de nieuw te verdelen tickets zullen worden verspreid.

Het Nederlands elftal begint zondag 13 juni aan het EK voetbal met een duel tegen Oekraïne. Daarna speelt Oranje in de poule nog tegen Oostenrijk en Noord-Macedonië. Vanwege het zestigjarig bestaan van het EK voetbal, dat eigenlijk vorig jaar gehouden zou worden, zijn de wedstrijden verdeeld over Europese steden.

Koning Willem-Alexander heeft eerste coronaprik gehad

Koning Willem-Alexander heeft zijn eerste prik tegen Covid-19 gehad. Dat heeft hij dinsdag bij een werkbezoek in Den Haag gezegd, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst na berichtgeving van persbureau ANP. Wanneer hij is geprikt wil de voorlichtingsdienst niet kwijt: „dat is een privékwestie”. De koning is geboren in 1967, mensen uit dat jaar kunnen sinds 22 mei een afspraak inplannen.

Ook welk coronavaccin hij heeft gekregen laat de koning in het midden. Dat hij over ‘een eerste prik’ sprak, doet vermoeden dat het niet om het vaccin van Janssen gaat, waarbij één dosis volstaat. Over koningin Máxima wil de Rijksvoorlichtingsdienst alleen zeggen dat ook zij „netjes haar beurt afwacht” voor een vaccinatie-afspraak. Het geboortejaar van de koningin is 1971, wat betekent dat zij sinds afgelopen woensdag een afspraak kan maken.

Koning Willem-Alexander. Foto Remko de Waal/ANP

Polen gaat 12- tot 15-jarigen vaccineren, Japan gaat op meer plekken inenten

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus in het buitenland:

 • Polen gaat kinderen tussen de 12 en 15 jaar inenten tegen Covid-19 met het vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat heeft de regering dinsdag bekendgemaakt, melden Poolse media. Het besluit is in lijn met de Europese medicijnautoriteit EMA en de Europese Commissie, die vrijdag oordeelden dat het middel veilig en effectief is voor die leeftijdscategorie. Het prikken van kinderen in Polen gaat 7 juni van start.
 • In een poging de vaccinatiegraad omhoog te krijgen voor aanvang van de Olympische Spelen, gaat Japan ook op universiteiten en werkplekken coronaprikken toedienen. Dat heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Ook vandaag liet het Japanse Olympisch Comité weten te zijn begonnen met het prikken van atleten die mee gaan doen aan de Spelen, die 23 juli moeten beginnen. Zo’n 5 procent van de Japanse bevolking heeft tot nu toe een eerste prik gehad, ondertussen wordt het land geteisterd door een vierde coronagolf. Zowel uit binnen- als buitenland klinkt kritiek op het laten doorgaan van het sportevenement.
 • In Duitsland gaat het de goede kant op met het indammen van het coronavirus. Het Duitse gezondheidsinstituut RKI heeft voor het eerst dit jaar het risiconiveau waarin het land zich bevindt, verlaagd van ‘zeer hoog’ naar ‘hoog’. Dat meldt persbureau Reuters. Momenteel worden er per week gemiddeld 35,2 nieuwe positieve tests per 100.000 inwoners gemeld, een kwart ten opzichte van zes weken geleden. Ongeveer 43 procent van de circa 83 miljoen inwoners van Duitsland hebben een eerste coronaprik gehad.

Lees ook deze reportage over Japanners die oproepen om de Olympische Spelen af te lasten

De Jonge: alle 60-plussers krijgen herhaaloproep voor vaccinatie

Alle Nederlanders die ouder zijn dan zestig jaar en nog geen gebruik hebben gemaakt van hun vaccinatie-uitnodiging, krijgen een nieuwe oproep om zich toch te laten inenten. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer. In de brief schrijft De Jonge dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf 5 juni begint met het sturen van herhaaloproepen aan negentigplussers.

Zij krijgen een herinneringsbrief op hun huisadres en kunnen een afspraak maken bij de GGD. De 70- tot 79-jarigen kunnen die brief ook binnenkort verwachten. Volgens de minister hebben de 80- tot 90-jarigen eerder al een herinnersingsbrief ontvangen. Het kan zijn dat mensen die al gevaccineerd zijn alsnog een brief krijgen, aldus De Jonge. Dat komt door onvolledige registraties of doordat niet alle gegevens mogen worden opgeslagen door het RIVM.

Eerder vandaag werd al bekend dat De Jonge zestigplussers die hebben geweigerd zich te laten vaccineren met het middel van AstraZeneca, de gelegenheid biedt zich te laten inenten met een vaccin van Moderna of Pfizer.

Eerste dertigers aan de beurt voor afspraak coronaprik

Vanaf vandaag kunnen mensen die in 1981 zijn geboren een afspraak maken voor een vaccinatie tegen Covid-19. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) deze middag bekendgemaakt. Een deel van de 210.000 Nederlanders uit dit geboortejaar zijn nu 39 jaar oud, waarmee de eerste dertigers die niet in een voorrangscategorie zitten, aan de beurt zijn voor hun prik.

De afgelopen dagen werden vaak twee jaartallen tegelijk vrijgegeven, waardoor op sociale media tevergeefs werd gehoopt dat ook mensen uit 1982 vandaag aan de beurt zouden zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid kan niet zeggen wanneer dit wel het geval is. „Het is elke dag weer een puzzel om te bekijken hoeveel vaccins er binnenkomen en hoeveel mensen in een geboortejaar zitten, en dus wie we kunnen uitnodigen. Die puzzel wordt ‘s ochtends steeds opnieuw gelegd door het RIVM.”

In totaal meer dan 9,3 miljoen coronaprikken toegediend in Nederland, zo is te zien op het Coronadasboard van de overheid. Dagelijks worden er momenteel gemiddeld ruim 128.000 mensen gevaccineerd. Mensen die aan de beurt zijn om een afspraak in te plannen, kunnen dat direct doen via de website. Daags nadat hun geboortejaar is vrijgegeven, volgt ook nog een persoonlijke uitnodiging per post met de mogelijkheid om telefonisch een afspraak te maken.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Vandaag zijn de allereerste dertigers aan de beurt. Geboren in 1981? Dan kun je vanaf 11:30 uur online een afspraak maken voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Ga dus straks naar de site, plan de prik en tip leeftijdsgenoten! 👉 https://t.co/Gymdf4GlTA https://t.co/SupWf2rr2e

Taakstraf voor bedreigen NOS-medewerkers om coronaverslaggeving

Een 37-jarige man uit Almelo is dinsdag veroordeeld tot 70 uur taakstraf voor het bedreigen van medewerkers van de NOS. Dat bevestigt de rechtbank Midden-Nederland na berichtgeving van persbureau ANP. Tien uur van de straf wordt kwijtgescholden om te compenseren voor zijn voorarrest van vijf dagen. Daarnaast legde de politierechter in Almere de man een voorwaardelijke celstraf van een week op. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Michel P. belde eerder dit jaar de NOS op om zijn onvrede te uiten over de verslaggeving rond de coronapandemie. In het telefoongesprek uitte hij allerlei bedreigingen naar de medewerkers van het medium. „Ik hoop dat ze jullie allemaal de strot afsnijden wegens landverraad, ze moeten jullie stuk voor stuk afmaken. Ik zal op je graf dansen, een kankerbloedbad moeten ze ervan maken. En er komt een tijd dat ik actie onderneem”, zei hij onder meer.

Eerder dit jaar kreeg P. van een andere politierechter een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur opgelegd. Hij had toen een ambtenaar beledigd toen hij erop werd aangesproken dat hij geen mondkapje droeg op een plek waar dat wel verplicht was. Nu de man opnieuw de fout is ingegaan, moet hij deze taakstraf ook uitvoeren. P. is direct in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van dinsdag.

Archiefbeeld van het NOS-kantoor in Hilversum. Foto Koen van Weel/ANP

Kabinet vervangt inreisverbod door quarantaine- en testplicht

Reizigers uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied moeten vanaf dinsdag bij aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine en een negatieve testuitslag tonen. Die restricties gelden in plaats van vliegverbod naar Nederland, dat tot 1 juni was ingesteld. Dat heeft het demissionaire kabinet maandagavond bekendgemaakt. Wel is er nog een Europees inreisverbod van kracht voor reizigers uit Zuid- en Midden-Amerika, India en en Zuid-Afrika.

Het kabinet hanteert een lijst met 25 landen die als zeerhoogrisicogebied worden beschouwd, omdat daar een hoog infectierisico is. Op die lijst staan veel Zuid-Amerikaanse landen, maar ook enkele Europese bestemmingen als Zweden, Litouwen en Cyprus. Reizigers uit de zeventien landen waar een zorgwekkende virusvariant rondwaart, zoals India, Brazilië en Zuid-Afrika, moeten bovendien voor vertrek een negatieve sneltest laten zien. Op die manier hoopt het demissionaire kabinet nieuwe besmettingen buiten de deur te houden. Het Outbreak Management Team (OMT) vindt dat een quarantaine- en testplicht genoeg veiligheid biedt om de vliegverboden in te trekken.

Uitzonderingen
Mensen uit zeerhoogrisicogebied mogen alleen naar Nederland komen als ze zich kunnen beroepen op een van de uitzonderingen van het inreisverbod, bijvoorbeeld als ze in Nederland moeten zijn voor een bevalling of een begrafenis. Ook enkele beroepen, zoals grenswerkers, diplomaten en journalisten, komen in aanmerking voor de uitzondering. De nieuwe regels gelden ook voor mensen die met de auto of boot naar Nederland komen. Zij moeten in Nederland tien dagen in quarantaine. Als ze na vijf dagen negatief testen, mogen ze eerder de deur uit.

Het ministerie van Volksgezondheid wil dat hiervoor opgeleide belteams gaan controleren of reizigers uit hoogrisicogebied ook daadwerkelijk in isolatie leven. Bij een vermoeden dat de regel wordt geschonden, kan een burgemeester een toezichthouder sturen ter controle. Wie de regel overtreedt, riskeert een boete van 435 euro. Deze regels gelden ongeacht het vervoersmiddel: automobilisten moeten bij het binnenrijden van Nederland een uitgeprinte quarantaineverklaring bij zich hebben, waarin ze beloven in isolatie te gaan.

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het „onlogisch” dat het kabinet alle vliegverboden opheft. „Dit is onverstandig en stimuleert reizen uit virusbrandhaarden via Schiphol”, schrijft hij op Twitter. Paternotte zou liever zien dat Nederland het voorbeeld van de Duitse regering volgt, die een inreisverbod hanteert voor reizigers uit India en het Verenigd Koninkrijk vanwege de daar ontdekte virusvarianten.

Met de test- en quarantaineverplichting hoopt het kabinet het aantal nieuwe besmettingen te beperken. Foto Evert Elzinga/ANP

Tekorten aan stageplekken voor mbo’ers trekt bij

Het aantal mbo-studenten dat geen stageplek kan vinden in het bedrijfsleven, is de afgelopen maanden flink afgenomen. Dat blijkt uit dinsdag gedeelde cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). In dezelfde periode werden de coronamaatregelen steeds verder versoepeld. Momenteel zijn ruim 12.200 van de 507.000 mbo’ers op zoek naar een stage. Tijdens de lockdown in januari waren dit er nog bijna 22.700.

Er kwamen onder meer stageplekken bij in sectoren die in maart mochten heropenen na een gedwongen sluiting, zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Daarnaast is een aantal scholen projecten begonnen om leerlingen zelf stages te kunnen bieden, bijvoorbeeld door het nabootsen van situaties uit de praktijk. Ook heeft onder meer het SBB bedrijven steeds opgeroepen meer stageplekken beschikbaar te stellen.

Het door de coronapandemie ontstane tekort aan stageplekken is nog niet in alle bedrijfstakken voldoende bijgetrokken. In de sector zorg, welzijn en sport is het tekort met ruim vierduizend zoekende studenten het grootst, al lag dit aantal begin januari nog op ruim zevenduizend. Volgens de SBB komt het gebrek aan plekken doordat het zo druk is in de zorg dat er geen ruimte is om stagiairs te begeleiden. Binnen de zakelijke dienstverlening is het tekort aan plekken in verhouding tot het aantal studenten het grootst; daar zoeken momenteel 835 mbo’ers een stage.

Lees ook: Het tekort aan stageplekken voor het mbo ondermijnt het onderwijs van tienduizenden

Een student van een kappersopleiding van het ROC Mondriaan knipt een pop. Foto Sem van der Wal/ANP

De Jonge biedt AstraZeneca-weigeraars alternatief vaccin aan

Nederlanders die het AstraZeneca-vaccin hebben geweigerd, krijgen een nieuwe kans om zich te laten inenten met de vaccins van Pfizer of Moderna. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) meldt aan Nieuwsuur dat hij dat dinsdag per brief aan de Tweede Kamer zal meedelen. De weigeraars kregen het AstraZeneca-vaccin door hun huisarts aangeboden, maar kunnen terecht bij de GGD voor een prik met een van de andere middelen.

Een onbekend deel van de 60- tot 64-jarigen weigerde AstraZeneca bij hun huisarts vanwege berichten over ernstige bijwerkingen. Een petitie gericht aan De Jonge waarin de weigeraars het verzoek neerleggen om 60-plussers de vrijheid te geven te kiezen voor Moderna of Pfizer, is meer dan 16.000 keer ondertekend. Het standpunt van het demissionaire kabinet was tot dusver om geen alternatief aan te bieden, maar daar komt de minister nu dus op terug.

Op basis van een advies van de Gezondheidsraad begin april worden Nederlanders onder de zestig jaar niet meer gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Dit vanwege zeer zeldzame maar ernstige bijwerkingen die werden opgemerkt bij mensen die onlangs waren gevaccineerd met het middel. Die complicatie - een trombotische aandoening in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes - is vooral aangetroffen bij jongeren die zijn ingeënt met AstraZeneca. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot vorige week van dertien vrouwen en drie mannen tussen de 20 en 66 jaar een melding gehad van deze bijwerking; in totaal zijn 1,9 miljoen AstraZeneca-prikken gezet.

Demissionair minister De Jonge hoopt dat de vaccinatieweigeraars zich alsnog laten inenten. Foto Rob Engelaar/ANP

Omzet reisbranche gedaald met 65 procent in eerste kwartaal 2021

De omzet van de reisbranche is in het eerste kwartaal van 2021 gedaald met 65,1 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de zakelijke dienstverlening als geheel daalde met 5,5 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van nieuwe kwartaalcijfers. De omzet van de zakelijke dienstverlening daalt daardoor voor het vierde kwartaal op rij, maar de daling is wel ieder kwartaal kleiner geworden.

De reisbranche was een van de eerste sectoren die geraakt werd door de coronacrisis in 2020. Daardoor lag de omzet in het eerste kwartaal vorig jaar al 23,4 procent lager, vergeleken met het jaar ervoor. De reclamebranche zette in het eerste kwartaal van dit jaar 11,5 procent minder om en boekte daarmee na de reisbranche de grootste omzetdaling binnen de zakelijke dienstverlening.

Er zijn ook sectoren waar de omzet weer toeneemt. Zo zetten IT-dienstverleners 4,6 procent meer om en was de omzet van de juridische dienstverlening in het eerste kwartaal 5,4 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Ook bij de administratieve dienstverlening was de omzet hoger dan een jaar eerder: 3,8 procent. Het CBS meldt daarnaast dat het vertrouwen van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening is gestegen naar 6,5 in het tweede kwartaal. Daarmee is het vertrouwen voor het eerst positief nadat het vorig jaar kelderde als gevolg van de coronacrisis.

De reisbranche is hard geraakt door de coronacrisis. Foto Koen van Weel/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 31 mei:

 • De kwart- of halve finales van het Europees Kampioenschap voetballen zijn misschien toch te kijken op terrassen. Dat wil een aantal burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) wil medio juni opnieuw bekijken of het EK op grote schermen in het buitenland bekeken kan worden.
 • Ruim 40 procent van alle aanvragen voor de vijfde periode van de NOW is toegewezen aan horeca- of cateringbedrijven. Bedrijven die financieel geraakt zijn door de coronacrisis kunnen met een NOW-aanvraag een deel van hun loonkosten vergoed krijgen.
 • Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat Sywert van Lienden ruim 9 miljoen euro heeft verdiend aan zijn mondkapjesdeal met de overheid. Zijn twee zakenpartners ontvingen ieder meer dan 5 miljoen euro winst.
 • In de ziekenhuizen lagen maandag 1.327 coronapatiënten, hetzelfde aantal als een dag eerder. Het RIVM meldde dat er tussen zondag- en maandagochtend 2.134 positieve coronatests zijn geregistreerd. Het aantal positieve besmettingen daalt al enkele weken.
 • Demissionair premier Mark Rutte is maandagochtend ingeënt met het Janssen-vaccin. „Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij”, Twitterde hij.

Lees het blog van maandag 31 mei hier terug